Wet Inburgering

Wet Inburgering

Deze statistiek bevat informatie over inburgeringsplichtige personen en de kenmerken van hun inburgeringstraject. Gemeenten, DUO, COA en Nuffic leveren elke kwartaal of halfjaarlijks de gegevens voor de SWI aan het CBS
Op deze pagina is meer informatie te vinden over de SWI. Onder ‘Extra Informatie’, rechts van de pagina, vindt u de nieuwsbrieven omtrent de SWI en de nieuwste richtlijnen. In de richtlijnen is te vinden welke gegevens geleverd dienen te worden en waar de levering aan moet voldoen. Mocht u de gewenste informatie hier niet aantreffen, bekijk dan de rubriek ‘Veelgestelde vragen’ of maak gebruik van het ‘Contactformulier SWI’.

Wet inburgering 2021

Op 1 januari 2022 is een nieuw inburgeringsstelsel in werking getreden; de Wet Inburgering 2021. Deze heeft als doel een bijdrage te leveren aan het maatschappelijke doel van inburgering: alle inburgeringsplichtigen doen snel en volwaardig mee in de Nederlandse maatschappij, het liefst via betaald werk. Dit doel vertaalt zich in het bereiken van het voor inburgeringsplichtigen hoogst haalbare taalniveau (liefst niveau B1). Daarnaast staan kennis van de Nederlandse maatschappij en gerichte inspanningen op participeren naar vermogen, vanaf de start van het inburgeringstraject centraal. 

Het onderzoek

Binnen het nieuwe inburgeringsstelsel is een belangrijke rol weggelegd voor de monitoring en evaluatie ervan. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft vanuit het programma Veranderopgave Inburgering aan het CBS gevraagd om de gegevens voor de monitoring en evaluatie te verzamelen en te koppelen aan andere gegevens. Deze rol van het CBS is vastgelegd in lagere regelgeving behorende bij de Wet Inburgering 2021. Het ministerie heeft deze vraag bij het CBS neergelegd vanwege de wettelijke grondslag die het CBS heeft om ten behoeve van de statistiekproductie en wetenschap de benodigde gegevens op te vragen en te koppelen aan andere persoonsgegevens. Zie de richtlijnen 2024 voor een toelichting op de aan te leveren gegevens ten behoeve van de SWI.

Verdeling leerroute, cohort 2022
leerrouteB1-route (%)Onderwijsroute (%)Z-route (%)
Asielmigranten571429
Gezins- en overige migranten9019

Inburgeraars kunnen tijdens het inburgeringsproces één van drie leerroutes gaan volgen. De leerroute wordt door de gemeente vastgesteld op basis van onder andere de resultaten van de leerbaarheidstoets.

Er worden drie verschillende leerroutes onderscheiden:

  • De B1 route: deze route is gericht op het zo snel mogelijk behalen van taalniveau B1. Deze route is niet voor alle inburgeraars haalbaar.
  • De onderwijsroute (O-route): jonge inburgeraars worden binnen deze route voorbereid op instroom in een Nederlandse opleiding (mbo, hbo of wo).
  • De zelfredzaamheidsroute (Z-route): deze route is gericht op degenen voor wie de B1- of onderwijsroute niet haalbaar is. Binnen deze route gaat het om taallessen en participatie en wordt in principe geen examen afgenomen.

In de figuur is te zien dat de B1-route het meest gevolgd wordt door asielmigranten (57 procent). De Z-route wordt minder vaak gevolgd (29 procent). De onderwijsroute wordt het minst vaak gevolgd (14 procent).

Bij gezins- en overige migranten is hetzelfde beeld te zien. Daarbij wordt de B1-route relatief nog vaker gevolgd dan bij asielmigranten (90 procent). De Z-route (9 procent) en de onderwijsroute (1 procent) worden minder vaak gevolgd.

Kwaliteitsonderzoek

Het opzetten van een nieuwe statistiek brengt uitdagingen met zich mee. Sinds de start van de aanlevering in april 2022 zien wij dat de kwaliteit van de dataleveringen tegenvalt en verbetering lastig blijkt. Ook na een paar jaar is de kwaliteit van veel kenmerken onvoldoende en blijven de dataleveringen deels onbruikbaar voor de publicatie van de SWI. Daarom heeft het CBS dit jaar een kwaliteitsonderzoek uitgevoerd onder gemeenten.

Dit kwaliteitsonderzoek bestond uit kwantitatieve analyses en interviews met een representatieve groep van gemeenten. Door middel van kwantitatieve analyses is gekeken hoe vaak de uitgevraagde kenmerken gevuld zijn in de dataleveringen van gemeenten, welke patronen daarin te zien zijn en, indien mogelijk, een vergelijking gemaakt met data van DUO. Vervolgens heeft het CBS in het tweede kwartaal van 2024 diverse gemeenten gesproken om een deel van de analyses te bespreken en meer zicht te krijgen op de mogelijke knelpunten die worden ervaren bij het registreren en aanleveren van de door het CBS uitgevraagde kenmerken.

Uit het kwaliteitsonderzoek blijkt dat gemeenten verschillende uitdagingen ondervinden in het registreren van de gegevens gerelateerd aan het registreren in verschillende systemen, de inrichting van de software, discrepantie tussen de theorie van de Wet Inburgering en de uitvoeringspraktijk (bijvoorbeeld personeelstekort en huisvesting) en de afhankelijkheid van externe partijen. De resultaten zijn samengevat in een notitie welke op aanvraag beschikbaar is via wetinburgering@cbs.nl. In deze notitie wordt ingegaan op aanbevelingen die wij doen voor berichtgevers, de softwarepakketten en onszelf.

Wijzigen contactpersoon

Wijzigingen in contactpersonen kunt u doorgeven door te mailen naar: Wetinburgering@cbs.nl.