Gewasbescherming

© ANP

Er zijn verschillende gewasbeschermingsmiddelen. Welke gewasbeschermingsmiddelen worden er in Nederland gebruik om gewassen op het land en in de kassen te beschermen? Hoeveel kilogram werkzame stof van deze middelen worden gebruikt voor de verschillende gewassen in Nederland? Om deze en andere vragen te beantwoorden, verzamelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) eens in de vier jaar gegevens over gewasbescherming.

Vanuit de politiek en maatschappij is er veel aandacht voor gewasbeschermingsmiddelen. In dit onderzoek zal dan ook in alle opgevraagde teelten/ gewassen ingegaan worden op de gebruikte gewasbeschermingsmiddelen en, alleen in de glasteelten, op het gebruik van ingekochte biologische bestrijders.

Aanleveren van gegevens

Heeft u een brief ontvangen van het CBS? Dan kunt u de gegevens via een beveiligde internetverbinding invullen en naar ons opsturen. Om de internetvragenlijst te openen gaat u naar https://antwoord.cbs.nl. In de brief die u heeft ontvangen staan de gebruikersnaam en het wachtwoord vermeld. Bent u de inlogcodes kwijt? Vraag hier nieuwe inlogcodes aan

Handig bij het invullen

  • Wij vragen naar gegevens uit uw teeltregistratiesysteem/spuitboekje. Zorg dus dat u deze bij de hand heeft.
  • U vult het formulier in voor het gewas dat in de brief staat vermeld. Alle middelen die u gebruikt om het genoemde gewas te beschermen, moeten apart gemeld worden. Door het gebruikte gewasbeschermingsmiddel over alle percelen waar het gewas geteeld is op te tellen, krijgen wij een goed overzicht van de gebruikte middelen. Invoeren per perceel is niet nodig.

In totaal zijn er 44 gewassen.

Hieronder vindt u vier voorbeelden van de vragen die we stellen. Per gewas kunnen de vragen iets verschillen.

De voorbeelden kunnen niet naar het CBS worden opgestuurd maar dienen alleen als ondersteuning bij het invullen.

Verplichting

Zoals de CBS-wet voorschrijft, gebruikt het CBS zoveel mogelijk gegevens uit bestanden van andere instellingen. We kijken daarbij naar de bruikbaarheid, tijdigheid en volledigheid van de gegevens. Als in de bestanden de benodigde gegevens niet of niet tijdig staan, dan mogen we de gegevens opvragen bij bedrijven/organisaties. Op grond van de CBS-wet bent u verplicht de gevraagde gegevens tijdig, volledig en kosteloos aan te leveren. Als u dat niet doet, kan u dat geld kosten via een last onder dwangsom of een bestuurlijke boete. Meer informatie over de verplichting en handhaving vindt u op: Handhaving.

Omgaan met gegevens

De statistische overzichten van het CBS zijn zo samengesteld dat geen gegevens over herkenbare afzonderlijke bedrijven, instellingen of personen zijn te achterhalen. De gegevens die u verstrekt, worden uitsluitend gebruikt voor het samenstellen van statistische overzichten.

Hier vindt u meer over hoe het CBS omgaat met gegevens:

Onderzoeksresultaten

Rechtsboven (bij 'Direct naar') staat het dashboard met de meest actuele cijfers over bedrijven, zoals over de aantallen bedrijven per bedrijfstak en per regio, cijfers over de omzet, en de nieuwste enquêteresultaten over verwachte omzet, werkgelegenheid en investeringen.

De resultaten van dit onderzoek over 2020, 2016 en 2012 vindt u op StatLine:

De cijfers worden toegelicht in nieuwsberichten:

In het Compendium van de Leefomgeving (CLO) staan meerdere artikelen die gebaseerd zijn op dit onderzoek:
 

Contact

Ga naar: CBS Contactcenter.

Recente artikelen