Bedrijven krijgen een nieuwe SBI-code in 2025

De Zuidas in Amsterdam is een zakendistrict met veel bedrijven
© Hollandse Hoogte / Lex van Lieshout
Op dit moment werkt het CBS volop aan de voorbereidingen voor de herziening van de Standaard Bedrijfsindeling (SBI). De hernieuwde SBI zal in september 2025 geïntroduceerd worden en daarna stap voor stap worden doorgevoerd in de statistieken. Ook de Kamer van Koophandel (KVK) speelt hierbij een belangrijke rol.

Classificatie van economische activiteiten

Ongeveer eens per 15 jaar wordt de classificatie van economische activiteiten aangepast aan de actualiteit. Zo blijft het mogelijk de economie accuraat te beschrijven. Aan de volgende wijziging wordt nu volop gewerkt. Dit betekent dat het CBS in samenwerking met de KVK in 2025 een herziening doorvoert. Het gaat om een nieuwe versie van de Standaard Bedrijfsindeling: SBI 2025. Net als de andere EU-landen is Nederland verplicht deze SBI-herziening door te voeren. Dit wordt opgelegd door Eurostat, het Europees statistiekbureau. Dankzij deze herziening kunnen vergelijkbare cijfers uit de Europese landen worden samengesteld.

SBI 2025

De Europese Unie en haar lidstaten kennen aan een bepaalde klasse van economische activiteiten een code toe. In Nederland doet de KVK dit. Iedere organisatie krijgt één of meerdere SBI-codes. Deze geven aan hoe de activiteiten van deze organisaties worden geclassificeerd. Van een groot aantal KVK-inschrijvingen verandert de SBI-code. Naar verwachting voert de KVK de aanpassingen in het Handelsregister in de eerste helft van september 2025 door. Vanaf dat moment hebben alle bestaande inschrijvingen een SBI 2025-code en wordt bij nieuwe inschrijvingen een SBI 2025-code gehanteerd.

Samenwerking CBS en KVK

Momenteel worden bedrijven omgetypeerd van het oude naar het nieuwe SBI-codestelsel. Er wordt gekeken welke code uit de nieuwe SBI past bij de in het Handelsregister van de KVK geregistreerde activiteiten. Dit is een nauwe samenwerking tussen het CBS en de KVK en gebeurt grotendeels door een geautomatiseerd systeem. Het CBS zelf kan geen toegekende SBI-code wijzigen en ook geen wijzigingen doorgeven aan de KVK. Als een bedrijf van de KVK een code krijgt die niet meer aansluit bij de bedrijfsactiviteit dan kan het bedrijf de KVK verzoeken de SBI te wijzigen.

Meer informatie over dit soort praktische zaken en over de SBI 2025 in het algemeen is te vinden op een nieuwe website van het CBS: www.cbs.nl/sbi