Consumentenvertrouwen, economisch klimaat en koopbereidheid: ongecorrigeerd
Verklaring van tekens
Tabeltoelichting
Deze tabel bevat de ongecorrigeerde gegevens over de opvattingen en verwachtingen van Nederlandse consumenten ten aanzien van de algemene economische ontwikkelingen en de eigen financiële situatie. Op basis van deze gegevens wordt de indicator consumentenvertrouwen en de deelindicatoren economisch klimaat en koopbereidheid berekend. De statistiek 'Consumenten Conjunctuuronderzoek' komt tot stand met medefinanciering door de Europese Commissie.
Wijzigingen per 20 december 2024.
De cijfers van december, het vierde kwartaal en het jaarcijfer over 2024 zijn toegevoegd.
Wanneer komen er nieuwe cijfers?
De nieuwe maandcijfers verschijnen op 23 januari 2025.
Toelichting onderwerpen
- Consumentenvertrouwen
- Indicator van het Consumentenvertrouwen. Dit is de oorspronkelijke, niet-gecorrigeerde reeks.
Het consumentenvertrouwen is een indicator die informatie geeft over het vertrouwen en opvattingen van consumenten ten aanzien van de ontwikkelingen van de Nederlandse economie en hun eigen financiële situatie. Samen met de deelindicatoren economisch klimaat en koopbereidheid dragen deze bij aan de voorspelling van korte termijn schommelingen van de particuliere consumptie, met in het bijzonder de vraag naar en de aanschaf van duurzame consumptiegoederen.
De indicator van het consumentenvertrouwen is het gemiddelde van de saldi van de percentages van positieve en negatieve antwoorden op de vragen over de economische situatie in de afgelopen en komende 12 maanden, de financiële situatie van het huishouden in de afgelopen en komende 12 maanden en of het een gunstige tijd is om grote aankopen te doen. De indicator kan een waarde aannemen van -100 (iedereen antwoordt negatief) tot +100 (iedereen antwoordt positief). Bij een waarde van 0 is het aandeel pessimisten gelijk aan het aandeel optimisten. - Economisch klimaat
- Indicator van het Economisch klimaat. Dit is de oorspronkelijke, niet-gecorrigeerde reeks.
Het economisch klimaat is een indicator die informatie geeft over de opvattingen van consumenten ten aanzien van de ontwikkelingen van de Nederlandse economie. Samen met de indicatoren van het consumentenvertrouwen en de koopbereidheid dragen deze bij aan de voorspelling van korte termijn schommelingen van de particuliere consumptie, met in het bijzonder de vraag naar en de aanschaf van duurzame consumptiegoederen.
De indicator van het economisch klimaat is het gemiddelde van de saldi van het percentage van positieve en negatieve antwoorden op de vragen over de economische situatie in de afgelopen en komende 12 maanden. De indicator kan een waarde aannemen van -100 (iedereen antwoordt negatief) tot +100 (iedereen antwoordt positief). Bij een waarde van 0 is het aandeel pessimisten gelijk aan het aandeel optimisten. - Koopbereidheid
- Indicator van de koopbereidheid. Dit is de oorspronkelijke, niet-gecorrigeerde reeks.
De koopbereidheid is een indicator die informatie geeft over de opvattingen van consumenten ten aanzien van hun eigen financiële situatie. Samen met de indicatoren van het consumentenvertrouwen en het economisch klimaat dragen deze bij aan de voorspelling van korte termijn schommelingen van de particuliere consumptie, met in het bijzonder de vraag naar en de aanschaf van duurzame consumptiegoederen.
De indicator van de koopbereidheid is het gemiddelde van de saldi van de percentages van positieve en negatieve antwoorden op de vragen over de financiële situatie van het huishouden in de afgelopen en komende 12 maanden en of het een gunstige tijd is om grote aankopen te doen. De indicator kan een waarde aannemen van -100 (iedereen antwoordt negatief) tot +100 (iedereen antwoordt positief). Bij een waarde van 0 is het aandeel pessimisten gelijk aan het aandeel optimisten. - Economische situatie laatste 12 maanden
- Saldo van het percentage van positieve en negatieve antwoorden op de vraag: Wat vindt u van de algemene economische situatie in Nederland over de afgelopen 12 maanden?
De indicator kan een waarde aannemen van -100 (iedereen antwoordt negatief) tot +100 (iedereen antwoordt positief). Bij een waarde van 0 is het aandeel pessimisten gelijk aan het aandeel optimisten. - Economische situatie komende 12 maanden
- Saldo van het percentage van positieve en negatieve antwoorden op de vraag: Wat vindt u van de algemene economische situatie in Nederland over de komende 12 maanden? De indicator kan een waarde aannemen van -100 (iedereen antwoordt negatief) tot +100 (iedereen antwoordt positief). Bij een waarde van 0 is het aandeel pessimisten gelijk aan het aandeel optimisten.
- Financiële situatie laatste 12 maanden
- Saldo van het percentage van positieve en negatieve antwoorden op de vraag: Wat verwacht u van uw financiële situatie van uw huishouden voor de afgelopen 12 maanden? De indicator kan een waarde aannemen van -100 (iedereen antwoordt negatief) tot +100 (iedereen antwoordt positief). Bij een waarde van 0 is het aandeel pessimisten gelijk aan het aandeel optimisten.
- Financiële situatie komende 12 maanden
- Saldo van het percentage van positieve en negatieve antwoorden op de vraag: Wat verwacht u van uw financiële situatie van uw huishouden voor de komende 12 maanden? De indicator kan een waarde aannemen van -100 (iedereen antwoordt negatief) tot +100 (iedereen antwoordt positief). Bij een waarde van 0 is het aandeel pessimisten gelijk aan het aandeel optimisten.
- Gunstige tijd voor grote aankopen
- Saldo van het percentage van positieve en negatieve antwoorden op de vraag: Als u naar de algemene economische situatie kijkt, vindt u het dan een gunstige of ongunstige tijd voor grote aankopen, zoals meubels, elektronica, etc.? De indicator kan een waarde aannemen van -100 (iedereen antwoordt negatief) tot +100 (iedereen antwoordt positief). Bij een waarde van 0 is het aandeel pessimisten gelijk aan het aandeel optimisten.
- Houdingen en verwachtingen consumenten
- Houdingen en verwachtingen van consumenten ten aanzien van een aantal aspecten van de economische situatie in Nederland en de eigen financiële situatie.
- Prijzen komende 12 maanden
- Procentuele verdeling van antwoorden op de vraag: Wat verwacht u van de prijzen voor de komende 12 maanden?
- Totaal
- Sterker stijgen
- Evenveel stijgen
- Minder stijgen
- Gelijk blijven
- Dalen
- Weet niet
- Werkloosheid komende 12 maanden
- Procentuele verdeling van antwoorden op de vraag: Wat verwacht u van de werkloosheid in Nederland voor de komende 12 maanden?
- Totaal
- Sterk stijgen
- Een beetje stijgen
- Hetzelfde blijven
- Een beetje dalen
- Sterk dalen
- Weet niet