Zee- en kustvisserij; vloot, visvangst en productie aquacultuur, 1987-2014
Verklaring van tekens
Tabeltoelichting
De in deze tabel opgenomen gegevens gaan over de zee- en kustvisserij, schelpdierkwekerij en viskwekerij. De tabel geeft informatie over de Nederlandse visserijvloot, de aanvoer van vis bij de Nederlandse visafslagen, de productie en cultuuroppervlakte van schelpdieren, de palingkweek in Nederland en het totaal van visvangst en viskweek in de lidstaten van de Europese Unie.
Gegevens beschikbaar van 1987 tot en met 2014.
Status van de cijfers:
De gegevens zijn definitief.
De gegevens over 2010, 2011, 2012, 2013 en 2014 zijn voorlopig. Aangezien deze tabel is stopgezet, worden de gegevens niet meer definitief gemaakt.
Wijzigingen per 27 februari 2017:
Geen, deze tabel is stopgezet.
Wanneer komen er nieuwe cijfers?
Niet meer van toepassing.
Toelichting onderwerpen
- Aanvoer van vis
- Aanvoer van vis door Nederlandse en buitenlandse vissersschepen op de
Nederlandse visafslagen. Van de aanvoer wordt zowel de omzet van de
visafslagen als de waarde van 11 belangrijke vissoorten weergegeven.
Met uitzondering van haring verloopt de aanvoer van verse vis naar
de handelaar of afnemer grotendeels via de visafslagen. Diepgevroren vis
wordt niet via de afslagen verhandeld. Driekwart van de aangevoerde
hoeveelheid vis bestaat uit diepvriesvis.- Omzet van visafslagen
- De omzet van de Nederlandse visafslagen met betrekking tot de aanvoer van
en de handel in verse vis en schaaldieren door de zee- en kustvisserij.
Het gaat hier om de totale aanvoer, exclusief schelpdieren, dat wil zeggen
alle aangevoerde vis- en schaaldiersoorten.- Urk
- Visafslagen Urk en Harlingen zijn in december 2008 gefuseerd
in "Visveiling Urk".
- IJmuiden
- Den Helder
- Stellendam
- Harlingen
- Visafslagen Urk en Harlingen zijn in december 2008 gefuseerd
in "Visveiling Urk".
Op de locatie Harlingen worden sinds november 2010 uitsluitend garnalen
verhandeld.
- Lauwersoog
- Vlissingen
- Scheveningen
- Breskens
- Den Oever
- Colijnsplaat
- Waarde aanvoer verse vis
- De waarde van verse vis, schaal- en schelpdieren heeft betrekking
op de aanvoer van de belangrijkste soorten op Nederlandse visafslagen
door Nederlandse en buitenlandse vissers. Het deel van de aanvoer dat
direct naar een handelaar of afnemer gaat is hier niet inbegrepen.- Schol
- Tong
- Kabeljauw
- Makreel
- Tarbot
- Schar
- Wijting
- Garnaal
- Mossel
- Oester
- Kokkel
- Oppervlakte schelpdiercultures
- Aantal door de overheid verhuurde hectares ten behoeve van de
mossel- en oestercultures naar verschillende uitzetplaatsen.
Peildatum is 31 december van het verslagjaar.- Mosselen
- Mosselen leven bovengronds. Ze vestigen zich op een harde ondergrond
zoals stenen, palen en lege schelpen. De mossel moet ten minste de helft
van de tijd onder water staan. Krabben en zeesterren zijn hun grootste
natuurlijke vijanden.- Totaal
- Waddenzee
- Oosterschelde
- Oesters
- Oesterbanken komen in de Zeeuwse wateren voor, op ondiepe plaatsen.
Na twee tot vier jaar is de oester groot genoeg voor consumptie.
Jaarlijks is de productie zo'n dertig miljoen stuks. Vijf procent van het
marktaanbod bestaat uit platte oester, het overige deel is creuse.- Totaal
- Grevelingen
- Oosterschelde
- Productie schelpdieren en viskweek
- Productie schelpdiercultures en viskweek.
De opkweek van oesters en mosselen is een teelt waarbij wordt ingegrepen
in het groeiproces ten einde de productie te stimuleren. Het is een vorm
van aquacultuur. Ingrijpen kan bijvoorbeeld door de bestanden regelmatig
aan te vullen en te beschermen tegen roofdieren. Teelt impliceert ook de
volle eigendom of mede-eigendom van de gekweekte schelpdieren.- Mossel totaal
- Mossel Zeeland
- Mossel Waddenzee
- De meeste mosselpercelen in Nederland zijn in de Waddenzee gelegen. De
veiling voor de aanvoer van mosselen en de verwerkende bedrijven zijn
echter in Yerseke gevestigd en ook de kwekers zijn in die omgeving te
vinden.
- Kokkel
- Berekend uit versgewicht op basis van 15% vlees, dus totaal gewicht x
0,15.
- Palingkweek
- In levend gewicht.
De palingkwekerij heeft een snelle ontwikkeling doorgemaakt, die de
verkleinde aanvoer uit de traditionele visvangst kan aanvullen.
De Europese paling wordt geboren in de Sargasso Zee in de buurt van
Bermuda. De palinglarfjes worden met de stroming naar onze kusten
gevoerd.
Tijdens die tocht van 7000 kilometer veranderen de larven in glasaaltjes
van 7 tot 9 centimeter lang met een gewicht van 0,3 gram.
Het is al een aantal jaren economisch haalbaar de glasaal te vangen en op
te kweken tot het formaat van consumptie-aal van 130 gram. De afzet van
paling van kwekerijen gaat hoofdzakelijk via handelaren of rechtstreeks
naar de horeca.