Gebruik van mobiele telefoons om populatiedichtheden veilig te berekenen

Mobiele telefoons die gebruikt worden op een bepaald moment om te communiceren leveren de basisinformatie voor hun plaatsbepaling (op antenneniveau). Deze informatie is de ruwe informatie waarmee verschillende populatiedichtheden (zoals dichtheden op gemeenteniveau) als dichtheden afgeleid van gladgestreken Voronoi dichtheden. Niet alleen statische dichtheden per uurblok kunnen worden berekend, maar ook de dynamiek van deze dichtheden, gebruik makend van Markov ketens. De berekeningen zijn veilig in de zin dat geen enkele gebruiker van een mobiele telefoon kan worden herkend.
De voorgestelde methode maakt uitsluitend gebruik van geanonimiseerde mobiele telefoniedata. Geen enkele mobiele telefoon wordt langere tijd gevolgd. Om de dynamiek te berekenen dienen de telecombedrijven, die eigenaar zijn van de mobiele telefoongegevens, de data te prepareren en een soort verkeersdata aan te maken. Met deze data is het mogelijk om te berekenen hoeveel beweging is van actieve mobiele telefoons van de ene antenne naar de andere, van een bepaald uurblok naar het volgende.
Dergelijke data hebben het in zich om vertekeningen te veroorzaken: bepaalde leeftijdsgroepen of etnische groepen zijn over- of onder vertegenwoordigd. Omdat mobiele telefoongebruikers op ieder moment kunnen beslissen om hun telefoontje uit of aan te zetten is er sprake van een open populatie van actieve mobieltjes. Ook omdat gebruikers van mobiele telefoons naar eigen goeddunken het land kunnen verlaten of binnenkomen.
Populatiedichtheden kunnen numeriek worden gepresenteerd (op gemeenteniveau bijvoorbeeld) of grafisch, op kaarten geplot, bijvoorbeeld als (gladgestreken) Voronoi dichtheden, afgeleid van Voronoi polygonen gegenereerd uit de locaties van antennes voor mobiele telefonie.
Downloads
- PDF - Geolocatie