Offshoring, functionele specialisatie en economische prestaties

© CBS
Proefschrift over de implicaties van de vorming en evolutie van Mondiale Waardeketens (MWK's) voor de hoogte en groeisnelheid van inkomen, werkgelegenheid, handel en productiviteit in landen.

De bijdrage van dit proefschrift is de mogelijkheid om de activiteiten die binnen MWK’s worden verricht, te meten en te analyseren aan de hand van een veelheid van gegevens en kwantitatieve benaderingen. Dat gebeurt op macroniveau (de industrie van een land), op regionaal niveau en op microniveau (bedrijf).

In hoofdstuk 2 wordt het macro-economische verband onderzocht tussen offshoring en de functionele structuur van de vraag naar arbeid in geavanceerde economieen. We concluderen dat het effect van offshoring op de onshore functionele vraag naar arbeid in belangrijke mate afhangt van de productiefase die wordt ge-offshored en van de bestemming van de offhoring.

Hoofdstuk 3 bevat een analyse op regionaal niveau, waarbij we de functionele specialisatie in Nederlandse regio's bestuderen en onderzoeken welke rol offshoring daarin speelt. Onze beschrijvende analyse suggereert het volgende. Ten eerste verandert de functionele samenstelling van de Nederlandse beroepsbevolking langzaam, waarbij die verandering duidelijk beweegt van productie- en administratieve activiteiten richting kennisintensieve activiteiten zoals R&D en technologieontwikkeling, verkoop en marketing en beheer. Ten tweede zijn kennisintensieve activiteiten in vergelijking met andere activiteiten meer regionaal geconcentreerd. Deze concentratie van kennisintensieve activiteiten in bepaalde Nederlandse regio's heeft een stabiel verloop. Ten derde is er wat betreft specialisatie in bedrijfsfuncties sprake van grote verschillen tussen regio's.

Hoofdstuk 4 is gebaseerd op gegevens op bedrijfsniveau; we bestuderen functionele specialisatie en de relatie daarvan met de productiviteitsprestaties van bedrijven in Nederland. We zien dat bedrijven die gespecialiseerd zijn in R&D en marketing signicant productiever zijn dan bedrijven die gespecialiseerd zijn in productie. Dit resultaat suggereert dat R&D en het opbouwen van merknamen leiden tot hogere opbrengsten dan fabricagee. We nemen geen signicant verband waar tussen functionele specialisatie en prijsopslagen.

Jiang, A. (2020). Offshoring, functional specialization and economic performance. Dissertation, University of Grongingen, doi:10.33612/diss.126349119.