De intergenerationele overdracht van opleidingsniveau na scheiding en hertrouwen

© CBS
Proefschrift over hoe en onder welke voorwaarden echtscheiding en hertrouwen de intergenerationele overdracht van opleidingsniveau in Nederland veranderen.

Dit proefschrift presenteert vier empirische studies waarin de heterogeniteit in gezinssamenstelling en contactpatronen wordt gebruikt om ons begrip van het overdrachtsproces en de scheidingsboete te vergroten. Ik heb meegewerkt aan het verzamelen van een nieuwe dataset die speciaal is ontworpen om de complexiteit van gescheiden gezinnen en stiefgezinnen vast te leggen: Ouders en Kinderen in Nederland (OKiN).

De bevindingen kunnen worden samengevat in drie hoofdconclusies. Ten eerste vind ik, op basis van uitgebreid onderzoek naar de rol van blootstelling, geen bewijs dat de timing van de scheiding of het aantal jaren dat ouders en kinderen in het hetzelfde huishouden wonen de intergenerationele overdracht van opleidingsniveau veranderen. Niet-residentieel contact en betrokkenheid lijken daarentegen sterk bepalend te zijn voor het overdrachtsproces. Ten tweede suggereren de bevindingen dat stiefouders een belangrijke, in sommige gevallen zelfs centrale rol kunnen spelen in de intergenerationele overdracht van opleidingsniveau. Ten derde hangt de rol van ouders in de overdraht van opleidingsniveau niet alleen af van hun eigen relatie met het kind maar ook van de aanwezigheid van andere familieleden en hun onderlinge relaties.

Leeuw, S. G. de (2021). The intergenerational transmission of educational attainment after divorce and remarriage. Dissertation, University of Amsterdam, handle:11245.1/4c803298-177f-46fb-9973-2abd651ecf86.