Regionale veerkracht en onderlinge verbondenheid: Een multilevel benadering

Mondialisering kan worden opgevat als een toenemende onderlinge verbondenheid en afhankelijkheid tussen regio's en landen, voornamelijk door het verkeer van kapitaal, goederen en diensten, werknemers en informatie. Deze onderlinge verbondenheid creëert niet alleen kansen voor regionale groei, maar vergroot ook de blootstelling van de regio aan negatieve schokken. De afgelopen tijd zijn dergelijke schokken een dominant kenmerk geworden van het economische en zakelijke klimaat wereldwijd. De toename van geopolitieke spanningen en oorlogen, klimaatverandering en daarmee samenhangende natuurrampen, en de ongekende snelheid van technologische verandering dragen bij aan de toenemende onzekerheid en kwetsbaarheid. Tegen deze achtergrond wordt het begrip veerkracht steeds essentiëler en kritischer om regio's te helpen herstellen en bloeien, en het begrijpen van de implicaties van de bovengenoemde onderlinge verbondenheid voor veerkracht is onmisbaar.
Dit proefschrift gebruikt een multilevel benadering om de implicaties van ruimtelijke en digitale onderlinge verbondenheid voor veerkracht op zowel regionaal als bedrijfsniveau te onderzoeken. Een van de belangrijkste bevindingen in dit proefschrift is dat geografie van belang is voor het vermogen van regio's om te herstellen na schokken. En omdat geografie van belang is voor handel, suggereren de bevindingen dat handel de veerkracht van regio's vergroot. Wanneer we inzoomen op de bedrijven binnen de regio, suggereren de bevindingen dat multinationale ondernemingen (MNO's) verschillende voordelen genieten en veerkrachtiger zijn dan hun lokale tegenhangers. Wanneer we onderlinge verbondenheid benaderen vanuit het perspectief van digitale technologie, suggereren de bevindingen dat bedrijven die gebruik maken van informatie- en communicatietechnologie (ICT) beter zijn toegerust en voorbereid om te overleven en te gedijen bij schokken.
Shaheen, I. (2024). Regional resilience and interconnectedness: A multilevel approach. Dissertation, University of Groningen, doi:10.33612/diss.1145070997.