Kwalitatieve test vragenlijst Monitor Zelf Gerapporteerde Jeugddelinquentie

Voorafgaand aan het veldwerk is de vernieuwde vragenlijst voor de MZJ kleinschalig getest. Hierbij zijn proefpersonen geobserveerd terwijl zij de vragenlijst invulden en is de vragenlijst met hen in een open interview geëvalueerd. Het doel van de test was te onderzoeken in hoeverre de nieuwe vragenlijst goed te begrijpen en makkelijk en correct te beantwoorden is. Daarbij is gekeken of en hoe de vragenlijst aangepast moest worden. De opzet en resultaten van de test worden in dit rapport gedocumenteerd.

De MZJ (Monitor Zelf gerapporteerde Jeugddelinquentie) is onderdeel van de Monitor Jeugdcriminaliteit. Dit is een samenwerking tussen het WODC (Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatie Centrum), die het onderzoek uitvoert op verzoek van het Ministerie van Justitie en Veiligheid (Directoraat-Generaal Straffen en Beschermen) en het CBS.

Doel van de MZJ is inzicht krijgen in de aard en omvang van door jongeren zelf gerapporteerde delinquentie, slachtofferschap en risico- en beschermende factoren en verschillen daarin tussen diverse subgroepen, regio’s en typen delicten. Het gaat om personen in de leeftijd 10 tot 23 jaar.

Voorgaande edities van de MZJ zijn afgenomen door een interviewer. Een deel van de vragenlijst, met name de gevoelige vragen zoals de delict items, werd daarbij door de respondent zelf ingevuld op de computer. Met ingang van 2023 wordt de MZJ een online vragenlijst. Hiervoor is de vragenlijst grondig herzien en ingekort. Gezien de ingrijpende aanpassingen in de vragenlijst is een kleinschalige, kwalitatieve test van de conceptvragenlijst met proefrespondenten uitgevoerd.