Inequality and Redistribution in the Netherlands’

Onderzoek naar ‘Ongelijkheid en herverdeling in Nederland’, door het Centraal Planbureau in samenwerking met het CBS. Paper alleen in het Engels beschikbaar.

Het onderzoek naar ongelijkheid heeft de afgelopen jaren veel aandacht gekregen. Een tekortkoming van veel onderzoek naar ongelijkheid is dat inkomensbegrippen die in de microgegevens worden gebruikt niet alle belangrijke componenten van het nationale inkomen bevatten, zoals die wel in de nationale rekeningen staan. Tegelijkertijd gaan nationale rekeningen niet in op herverdeling tussen individuen of huishoudens.

De laatste jaren zijn er verschillende initiatieven genomen om deze tekortkomingen aan te pakken. Gebaseerd op eerder werk van het CBS breiden we in ons onderzoek traditionele studies naar inkomensverdeling uit met meerdere gegevens, onder andere uit de nationale rekeningen. We gebruiken een breder inkomensbegrip waardoor ook vermogens- en ondernemingswinsten worden meegenomen. Hierdoor verbetert het zicht op de absolute top van de inkomensverdeling. Daarnaast gebruiken we meer gegevens over belastinginkomsten en overheidsuitgaven. De resultaten zijn gebaseerd op de cijfers in de nationale rekeningen voor 2016.