Fruitbedrijven: gemiddelde opbrengst fors gestegen
Vanaf 2000 is het aantal fruitbedrijven met 38 procent gedaald tot 1,5 duizend bedrijven in 2016. In dat jaar hadden de fruitbedrijven 21 duizend hectare landbouwgrond in gebruik, wat 5,0 procent minder is dan in 2000. In 2016 werd met één arbeidsjaareenheid(aje) 3,8 hectare grond bewerkt en 79 duizend euro standaardopbrengst(so) gegenereerd. In 2000 was dit 4,0 hectare grond en 51 duizend euro standaardopbrengst. De hogere productiviteit leidde bij de fruittelers tot een 57 procent hogere standaardopbrengst per arbeidsjaar. De standaardopbrengst van de totale fruitsector is in de periode 2000-2016 met 59 procent toegenomen.
Totalen fruitbedrijven
cultuurgrond
so
aje
bedrijven
2000
100
100
100
100
2001
95,6
95
98,1
92,5
2002
93
95,3
93
90,2
2003
89
91,1
86,7
84
2004
90,6
92,5
84,4
81,9
2005
87,1
91,9
86,6
79,5
2006
87,3
94,1
84,7
76,6
2007
89,9
96,3
89,9
76,1
2008
91,1
97,9
93,6
72,8
2009
92,4
101,7
96,5
72
2010
94,2
132,4
101,3
72,7
2011
93,4
131,1
98,2
72
2012
91,1
128,8
95,2
69
2013
88,9
130,9
92,6
66,4
2014
89,1
132,3
97,2
64,6
2015
92,9
139,8
97,8
63,7
2016
95
159,1
101,1
62,2
Totalen fruitbedrijven
cultuurgrond
so
aje
bedrijven
2000
100
100
100
100
2001
95,6
95
98,1
92,5
2002
93
95,3
93
90,2
2003
89
91,1
86,7
84
2004
90,6
92,5
84,4
81,9
2005
87,1
91,9
86,6
79,5
2006
87,3
94,1
84,7
76,6
2007
89,9
96,3
89,9
76,1
2008
91,1
97,9
93,6
72,8
2009
92,4
101,7
96,5
72
2010
94,2
132,4
101,3
72,7
2011
93,4
131,1
98,2
72
2012
91,1
128,8
95,2
69
2013
88,9
130,9
92,6
66,4
2014
89,1
132,3
97,2
64,6
2015
92,9
139,8
97,8
63,7
2016
95
159,1
101,1
62,2
Het doorsnee fruitbedrijf
In 2016 had het gemiddelde fruitbedrijf 14 hectare cultuurgrond, 53 procent meer dan in 2000. Deze groei resulteerde in een stijging van de gemiddelde standaardopbrengst met 156 procent. De ingezette arbeid is op een doorsnee fruitbedrijf met 63 procent toegenomen.