Fruitbedrijven: forse stijging opbrengst

© ANP
Vanaf 2000 is het aantal fruitbedrijven met 36 procent gedaald tot 1,5 duizend bedrijven in 2015. In dat jaar hadden de fruitbedrijven 21 duizend hectare landbouwgrond in gebruik, wat 7,1 procent minder is dan in 2000.

In 2015 werd met één arbeidsjaareenheid 3,8 hectare grond bewerkt en 72 duizend euro standaardopbrengst gegenereerd. In 2000 was dit nog 4,0 hectare grond en 51 duizend euro standaardopbrengst. De hogere productiviteit leidde bij de fruittelers tot een 43 procent hogere standaardopbrengst per arbeidsjaar. De standaardopbrengst van de totale fruitsector is in de periode 2000-2015 met 40 procent toegenomen.

Totalen fruitbedrijven
 cultuurgrondsoajebedrijven
2000100100100100
95,69598,192,5
9395,39390,2
20038991,186,784
90,692,584,481,9
87,191,986,679,5
200687,394,184,776,6
89,996,389,976,1
91,197,993,672,8
200992,4101,796,572
94,2132,4101,372,7
93,4131,198,272
201291,1128,895,269
88,9130,992,666,4
89,1132,397,264,6
201592,9139,897,863,7
 

Het doorsnee fruitbedrijf

In 2015 had het gemiddelde fruitbedrijf 14 hectare cultuurgrond, 46 procent meer dan in 2000. Deze groei resulteerde in een stijging van de gemiddelde standaardopbrengst met 119 procent. De ingezette arbeid is op een doorsnee fruitbedrijf met 54 procent toegenomen.

Gemiddelden fruitbedrijven
 cultuurgrondsoaje
2000100100100
103,4102,7106
103,2105,7103,1
2003105,9108,4103,2
110,6112,9103
109,5115,6108,9
2006114122,9110,6
118,1126,5118,1
125,2134,5128,5
2009128,3141,2134
129,6182,2139,4
129,7182136,3
2012132,1186,7138
134197,2139,5
138205150,5
2015145,7219,4153,5