Fruitbedrijven: forse stijging opbrengst
In 2015 werd met één arbeidsjaareenheid 3,8 hectare grond bewerkt en 72 duizend euro standaardopbrengst gegenereerd. In 2000 was dit nog 4,0 hectare grond en 51 duizend euro standaardopbrengst. De hogere productiviteit leidde bij de fruittelers tot een 43 procent hogere standaardopbrengst per arbeidsjaar. De standaardopbrengst van de totale fruitsector is in de periode 2000-2015 met 40 procent toegenomen.
cultuurgrond | so | aje | bedrijven | |
---|---|---|---|---|
2000 | 100 | 100 | 100 | 100 |
95,6 | 95 | 98,1 | 92,5 | |
93 | 95,3 | 93 | 90,2 | |
2003 | 89 | 91,1 | 86,7 | 84 |
90,6 | 92,5 | 84,4 | 81,9 | |
87,1 | 91,9 | 86,6 | 79,5 | |
2006 | 87,3 | 94,1 | 84,7 | 76,6 |
89,9 | 96,3 | 89,9 | 76,1 | |
91,1 | 97,9 | 93,6 | 72,8 | |
2009 | 92,4 | 101,7 | 96,5 | 72 |
94,2 | 132,4 | 101,3 | 72,7 | |
93,4 | 131,1 | 98,2 | 72 | |
2012 | 91,1 | 128,8 | 95,2 | 69 |
88,9 | 130,9 | 92,6 | 66,4 | |
89,1 | 132,3 | 97,2 | 64,6 | |
2015 | 92,9 | 139,8 | 97,8 | 63,7 |
Het doorsnee fruitbedrijf
In 2015 had het gemiddelde fruitbedrijf 14 hectare cultuurgrond, 46 procent meer dan in 2000. Deze groei resulteerde in een stijging van de gemiddelde standaardopbrengst met 119 procent. De ingezette arbeid is op een doorsnee fruitbedrijf met 54 procent toegenomen.
cultuurgrond | so | aje | |
---|---|---|---|
2000 | 100 | 100 | 100 |
103,4 | 102,7 | 106 | |
103,2 | 105,7 | 103,1 | |
2003 | 105,9 | 108,4 | 103,2 |
110,6 | 112,9 | 103 | |
109,5 | 115,6 | 108,9 | |
2006 | 114 | 122,9 | 110,6 |
118,1 | 126,5 | 118,1 | |
125,2 | 134,5 | 128,5 | |
2009 | 128,3 | 141,2 | 134 |
129,6 | 182,2 | 139,4 | |
129,7 | 182 | 136,3 | |
2012 | 132,1 | 186,7 | 138 |
134 | 197,2 | 139,5 | |
138 | 205 | 150,5 | |
2015 | 145,7 | 219,4 | 153,5 |