Koffie
In 2014 was het marktaandeel van de duurzaam geproduceerde koffie 50 procent. Na een stijging in de periode 2010-2013, betekent dit een stabilisatie.
De leden van de Koninklijke Vereniging voor Koffie en Thee (KNVKT) werken samen met alle betrokken ketenpartners aan het verduurzamen van de Nederlandse koffiesector. Daartoe hebben de leden een intentieverklaring met als uitgangspunt het creëren van een gezonde koffiesector voor alle ketenpartners. In de intentieverklaring is onder andere het streven geformuleerd, dat in 2015 driekwart van alle koffie die gedronken of verkocht wordt op de Nederlandse markt duurzaam gecertificeerd is. De monitoring wordt uitgevoerd door de KNVKT op basis van afzetgegevens die de leden jaarlijks aan de vereniging aanleveren.
Wereldwijde productie van duurzaam gecertificeerde koffie
De productie van duurzaam gecertificeerde koffie ligt naar schatting tussen de 8 en de 18 procent van de totale productie. Het exacte percentage kan niet worden vastgesteld. Er is weliswaar informatie over individuele keurmerken, maar een koffieboon kan meerdere keurmerken hebben en de beschikbare cijfers overlappen.
De KNVKT beschouwt koffie als duurzaam gecertificeerd wanneer die voldoet aan de eisen van een van de keurmerken Fairtrade/Max Havelaar, UTZ Certified, Rainforest Alliance of Biologisch. Door de keurmerken Fairtrade/Max Havelaar, UTZ Certified, Rainforest Alliance worden jaarlijks productiecijfers geproduceerd. De (geschatte) productiecijfers van biologische koffie zijn niet voor alle jaren beschikbaar. Voor de eerste drie keurmerken zijn productiecijfers voor 2012 beschikbaar (bron: Fairtrade International, UTZ, IISD), voor biologische koffie is als recentste cijfer een schatting voor 2011 beschikbaar (bron: IISD).
Achtergrondinformatie en handelsstromen
Monitoring van de doelstelling
Terug naar homepage Monitor duurzame agro-grondstoffen