Valideren van de monitoring
De voortgang qua certificering van kweekvis (tilapia en pangasius) is dit jaar voor het eerst gemonitord door het CBS. Voor de grondstoffen palmolie, soja, hout, koffie, cacao en groenten en fruit geldt dat andere organisaties de voortgang monitoren. Het CBS heeft voor die grondstoffen beoordeeld in hoeverre de manier waarop de monitoring is uitgevoerd voldoende valide is en betrouwbare resultaten oplevert.
Alle stappen in het proces moeten op een correcte manier worden uitgevoerd om tot betrouwbare resultaten te komen. De methode op basis waarvan de organisaties de monitoring uitvoeren is onderzocht door rapporten te bestuderen, gesprekken met betrokkenen te voeren en bevindingen terug te koppelen. Op deze wijze is een zo goed mogelijk beeld verkregen van de manier waarop de voortgang van de verduurzaming gemonitord wordt.
Bij het beoordelen van de monitoring is in het bijzonder gekeken naar de volgende onderdelen:
• onderzoeker/onderzoeksinstituut
• dataverzameling
• onderzoekspopulatie
• gehanteerde methoden
• rapportage
Criteria
Deze onderdelen zijn beoordeeld aan de hand van criteria als:
• objectiviteit
• validiteit
• betrouwbaarheid
• reproduceerbaarheid
• representativiteit
Alle bevindingen zijn naast elkaar gelegd en met elkaar vergeleken om tot een gewogen eindoordeel te komen.
Onderstaand figuur geeft schematisch weer hoe de monitoring van de verschillende grondstoffen scoort op de criteria, op een kleurenschaal van goed (donkergroen) tot kan beter (geel).
De validatie van de methode betekent overigens niet dat dit de enige manier of de enige juiste manier is om de indicatoren te meten.
De door bedrijven aan monitorende instanties beschikbaar gestelde gegevens worden door de bedrijven als vertrouwelijk en concurrentiegevoelig beschouwd. Het inzien van deze gegevens door derde partijen wordt daarom niet toegestaan. Het CBS kon daardoor alleen beschikken over al gepubliceerde volumes van de betreffende agro-grondstoffen. Waar mogelijk zijn die volumes vergeleken met andere statistische bronnen, zoals de statistiek Internationale Handel van het CBS en statistieken van FAOSTAT.