Convenant en certificering (soja)
Doelstelling, deelnemers en indicator
De partijen in de sojaketen hebben met the Substainable Trade Initiative (IDH) het initiatief genomen om een transitie naar het gebruik van verantwoorde soja in Nederland te realiseren. Het doel van de Stichting Ketentransitie Verantwoorde Soja is om in 2015 het volledige gebruik van sojaproducten voor de productie van vlees, zuivel, eieren en andere voedingsmiddelen in Nederland af te dekken met verantwoord geproduceerde soja.
Om deze overgang mogelijk te maken, hebben partijen de ambitie om in de komende jaren oplopende hoeveelheden verantwoord geproduceerde soja (voornamelijk sojameel) aan te kopen voor verwerking in de diervoederindustrie:
In 2012: 500 miljoen kilogram
In 2013: 1 miljard kilogram
In 2014: 1,5 miljard kilogram
In 2015 moet er uiteindelijk 1,8 miljard kilogram verantwoorde sojaproducten beschikbaar zijn voor de Nederlandse diervoederindustrie en 80 miljoen kilogram sojaolie voor de voedingsmiddelenindustrie.
De Stichting heeft alleen gerapporteerd over sojaproducten die in 2011, 2012 en 2013 verwerkt zijn in de Nederlandse diervoederindustrie. De overige industrieën, waaronder de levensmiddelenindustrie, zijn buiten beschouwing gebleven.
Certificering
Verantwoord geproduceerde soja dient volgens de Stichting Ketentransitie Verantwoorde Soja te voldoen aan de principes en criteria van de Roundtable on Responsible Soy (RTRS) of een hieraan gelijkwaardige standaard. De RTRS is een internationaal platform waarbinnen sojaproducenten, sojahandel, verwerkende industrie, banken en maatschappelijke organisaties de wereldwijde sojaproductie en -handel verduurzamen. De RTRS heeft niet alleen de duurzaamheidscriteria voor de mondiale sojateelt ontwikkeld, maar is tevens verantwoordelijk voor de accreditatie van certificeringsinstellingen.
Bij de RTRS-certificering bestaan verschillende handelsmodellen om verantwoorde soja in te kopen. Doordat er wereldwijd nog te weinig vraag is naar verantwoorde soja wordt gecertificeerde soja gemengd met gangbare soja. Een volledige logistieke scheiding zou te grote meerkosten met zich meebrengen. Voor het kopen van verantwoorde soja worden daarom de volgende handelsopties gebruikt:
• Area Mass Balance (AMB): de duurzame grondstof is afkomstig van gecertificeerde bronnen uit specifieke gebieden en wordt administratief gevolgd in de keten, maar kan vermengd worden met niet-duurzame grondstof;
• Mass Balance (MB): de duurzame grondstof van gecertificeerde bronnen wordt administratief gevolgd in de keten, maar kan vermengd worden met niet-duurzame grondstof;
• Book & Claim (B&C): binnen een Book & Claim-systeem kunnen eindgebruikers van bepaalde grondstoffen certificaten kopen voor duurzaam geproduceerde grondstoffen. Een certificaat staat dan voor de productie van een bepaald volume duurzaam gecertificeerde grondstof.
Bedrijven die onderdeel worden van de handelsketen voor verantwoorde soja, moeten zelf ook worden gecertificeerd door een onafhankelijk certificeringsbureau. Bij de Chain of Custody (CoC) Certificering wordt gecontroleerd of een bedrijf op een adequate manier bijhoudt hoeveel van het gecertificeerde product is verhandeld.