Eén op de drie geëmigreerde werknemers werkte in de zakelijke dienstverlening
Van de 133 duizend emigranten die Nederland in 2011 verlieten hadden er 32 duizend 90 dagen voor vertrek een baan. Deze geëmigreerde werknemers waren veelal 25 tot 35 jaar oud, vaker dan gemiddeld alleenstaand en relatief vaak werkzaam in de zakelijke dienstverlening.
Geëmigreerde werknemers opvallend vaak alleenstaand
Ruim vier op de tien geëmigreerde werknemers waren 25 tot 35 jaar oud. Dit gold voor zowel mannen als vrouwen. Van de mannelijke geëmigreerde werknemers was slechts 5 procent 55-plusser; bij de vrouwen lag dat aandeel nog lager.
Geëmigreerde werknemers naar leeftijd en geslacht, 2011
Geëmigreerde werknemers waren opvallend vaak alleenstaand. Van de totale bevolking van 15 jaar of ouder is bijna 20 procent alleenstaand; onder geëmigreerde werknemers is dat twee keer zo veel. Ook als wordt gekeken naar de afzonderlijke leeftijdsgroepen zijn geëmigreerde werknemers vaker dan gemiddeld alleenstaand. Van de 25- tot 35-jarige geëmigreerde werknemers was 46 procent alleenstaand, tegen 24 procent van de totale bevolking in deze leeftijdsgroep. Verder valt op dat geëmigreerde werknemers uit eenoudergezinnen vooral vrouwen zijn.
Geëmigreerde werknemers naar positie in huishouden, 2011
Geëmigreerde werknemers twee keer zo vaak werkzaam in de zakelijke dienstverlening
Ruim een derde van de mannelijke geëmigreerde werknemers was werkzaam in de zakelijke dienstverlening. Ook vrouwelijke geëmigreerde werknemers waren het vaakst werkzaam in deze bedrijfstak. Het aandeel is, zowel bij mannen als vrouwen, twee maal zo groot als onder het totaal aan werknemers in Nederland. Veel geëmigreerde werknemers waren werkzaam bij uitzendbureaus. Daarnaast waren vrouwen vaak werkzaam in de bedrijfstak overheid en zorg, terwijl bij mannen handel, vervoer en horeca op twee stond.
Bedrijfstak van geëmigreerde werknemers, 2011
Mannelijke emigranten hadden 90 dagen voor vertrek gemiddeld een hoger fiscaal maandloon dan vrouwelijke emigranten. Meer dan een kwart van de mannelijke emigranten verdiende 4 000 euro of meer per maand. Van de autochtone geëmigreerde mannen verdiende zelfs bijna 40 procent 4 000 euro of meer. Bij niet-westers allochtone mannelijke werknemers lag dat aandeel met 19 procent op de helft.
Fiscaal maandloon in euro's van geëmigreerde werknemers, 90 dagen voor vertrek, 2011
Ingeborg Deerenberg, Caroline Bloemendal en Han Nicolaas
Bron: StatLine, Geëmigreerde werknemers; herkomstgroepering, maandloon, SBI 2008