Bedrijfsleven positiever

Ondernemers in het niet-financiële bedrijfsleven zijn aan het begin van het eerste kwartaal  gunstiger gestemd dan in voorgaande kwartalen. Bedrijven zijn positiever  in hun verwachting over het economisch klimaat. Verder zagen zij de orderontvangst toenemen en verbeterde hun oordeel over de orderpositie. De winstgevendheid verslechterde bij minder bedrijven dan vorig kwartaal. Dit blijkt uit de Conjunctuurenquête Nederland.

Verslechtering economisch klimaat ten einde

Volgens de ondernemers is het economisch klimaat in het vierde kwartaal van 2013 nauwelijks verslechterd. Slechts  6 procent van de bedrijven meldde per saldo een verslechtering van het economisch klimaat. Deze groep is daarmee beduidend kleiner dan in de afgelopen twee jaar. Voor het eerste kwartaal van 2014 komt er volgens de ondernemers na drie jaar naar verwachting een einde aan de onafgebroken reeks verslechteringen van het economisch klimaat.

Economisch klimaat

Economisch klimaat

Meer orders en  oordeel orderpositie verbeterd

Voor het eerst in twee en half  jaar heeft het Nederlandse bedrijfsleven de vraag naar hun producten of diensten zien toenemen. In het vierde kwartaal van 2013 ontving per saldo 5 procent van de bedrijven meer orders dan een kwartaal eerder. Voor het eerste kwartaal verwachten de ondernemers ongeveer evenveel orders binnen te halen als in het vierde kwartaal van vorig jaar het geval was. Ondanks de vraagtoename zijn de ondernemers nog wel van mening dat de omvang van de orderportefeuille te klein is, maar de groep die dit aangeeft is in de loop van 2013 gestaag kleiner geworden.

Orderontvangsten en oordeel orderpositie

Orderontvangsten en oordeel orderpositie

Slechts kleine verslechtering winstgevendheid

Bij circa 60 procent van het Nederlandse bedrijfsleven is de winstgevendheid in het vierde kwartaal van 2013 niet of nauwelijks veranderd ten opzichte van een kwartaal eerder. Van de overige bedrijven meldde per saldo een kleine meerderheid van drie procent een verslechtering.
Sinds 2011 zijn de bedrijven met een verslechterde winstgevendheid weliswaar in de meerderheid, maar die groep is de laatste kwartalen onafgebroken, fors kleiner geworden.

Ontwikkeling winstgevendheid

Ontwikkeling winstgevendheid