Parade van Pen van de inkomensverdeling 2012
De inkomensverdeling in Nederland kan in kaart gebracht worden door de Parade van dwergen en reuzen. Deze is in 1971 bedacht door de Nederlandse econoom Jan Pen. In een optocht van één uur lang komt de hele bevolking op volgorde van de hoogte van hun inkomen voorbij. Personen met een gemiddeld inkomen krijgen daarbij de lengte van de doorsnee Nederlander: 1,74 meter.
De dwergen lopen voorop
In de eerste halve minuut van de optocht die in 2012 gehouden wordt, lijkt er niets te gebeuren. De personen die als eerste voorbij komen hebben een negatief inkomen en daardoor ook een negatieve lengte. Ze komen dus niet boven de grond uit. In totaal zijn er ruim 95 duizend personen met een dergelijk inkomen. Vaak gaat het hierbij om personen uit ondernemersgezinnen. Daarna volgen de dwergen: personen met lagere inkomens, vaak uit een uitkering.
Parade van Pen van de inkomensverdeling, 2012*
Het gemiddelde inkomen passeert in de 37ste minuut
In 2012 was het gemiddelde inkomen gelijk aan 24,5 duizend euro. Personen met een dergelijk inkomen komen pas in de 37ste minuut van de optocht voorbij. De verdeling van inkomens is dus scheef: 60 procent van de bevolking heeft een inkomen dat lager is dan gemiddeld.
Reuzen van meer dan 7,5 meter
Aan het einde van de optocht neemt de lengte van de personen die voorbij komen snel toe. Bijna 600 duizend personen hebben een inkomen van meer dan 50 duizend euro. Dat komt neer op ruim 3,5 procent van de bevolking. Zij komen tijdens de laatste minuten van de optocht voorbij.
De topinkomens passeren in de laatste 15 seconden: dat zijn de echte giganten. Met een inkomen van meer dan een ton zijn ze ruim 7,5 meter lang.
Linda Moonen
Bron: Parade van Pen van de inkomensverdeling in Nederland, 2012*
Downloads
- Tabel - 2013-parade-van-pen-2012-mw