Industriebeeld: Stemming ondernemers verslechterd
De stemming van de ondernemers in de industrie verslechterde in september 2013, na vier maanden met een verbetering. Het producentenvertrouwen daalde van -1,6 in augustus naar -2,8 in september.
De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in juli 0,4 procent lager dan in juli 2012. De krimp was in juli wel kleiner dan in het eerste halfjaar van 2013. De industrie behaalde in juli 2013 ruim 2,5 procent meer omzet dan een jaar eerder. De omzet op de binnenlandse markt steeg meer dan die op de buitenlandse markt.
De economie kromp in het tweede kwartaal van 2013 met 0,1 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2013. De kwartaal-op-kwartaalgroei is al vier kwartalen op rij negatief. De omvang van de krimp wordt wel kleiner.
Productiegroei en producentenvertrouwen
Krimp productie industrie neemt af
De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in juli 0,4 procent lager dan in juli 2012. De industriële productie ligt al zeven maanden op rij onder het niveau van dezelfde periode een jaar eerder. De krimp was in juli wel kleiner dan in het eerste halfjaar van 2013.
In een aantal branches van de industrie was de productie in juli groter dan een jaar eerder. De productie van de voedings- en genotmiddelenindustrie groeit al vanaf januari, in juli bedroeg de stijging 3,0 procent. Ook de meubelindustrie had een productiegroei van 3,0 procent. In de meeste branches echter kromp de productie. De transportmiddelenindustrie produceerde 6,5 procent minder dan een jaar eerder. De productie van de hout- en bouwindustrie kromp met 5,0 procent en die van de aardolie-, chemische en rubber- en kunststofverwerking met 3,4 procent.
Meer omzet
De industrie behaalde in juli 2013 ruim 2,5 procent meer omzet dan een jaar eerder. De omzet op de binnenlandse markt steeg meer dan die op de buitenlandse markt. Juli 2013 telde een werkdag meer dan juli 2012. De afzetprijzen van de producten van de industrie waren in juli een fractie goedkoper dan die van een jaar eerder.
De voedings- en genotmiddelenindustrie realiseerde bijna 11 procent meer omzet dan een jaar eerder. Ook in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproducten-industrie (+1,8 procent) was de omzet hoger. In de transportmiddelenindustrie daalde de omzet ruim 3,5 procent, gevolgd door de basismetaal- en metaalproductenindustrie (-3,4 procent) en elektrotechnische en machine-industrie (-2,5 procent).
Stemming ondernemers industrie verslechterd
De stemming van de ondernemers in de industrie verslechterde in september 2013, na vier maanden met een verbetering. Het producentenvertrouwen daalde van -1,6 in augustus naar -2,8 in september.
Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: het oordeel over de orderpositie, het oordeel over de voorraden gereed product en de verwachte productie in de komende drie maanden. De ondernemers waren negatiever over de verwachte bedrijvigheid en hun orderpositie dan in augustus. Hun oordeel over de voorraden verslechterde ook.
De ondernemers in de industrie zijn in de loop van 2013 iets minder somber geworden over de toekomstige werkgelegenheid in hun branche. Toch verwachtte 18,5 procent van hen in september dat de personeelssterkte in de komende drie maanden zal afnemen. 10 procent van de ondernemers rekende op een toename van de personeelssterkte. Met -8,5 was het saldo minder negatief dan in augustus (-9,5).
Lagere voorraden gereed product
De voorraden gereed product in de industrie waren in juli 5,2 procent kleiner dan in juli 2012. In juni waren de voorraden 2,9 procent lager dan een jaar eerder. De cijfers over de voorraden zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen.
Economie krimpt
De economie kromp in het tweede kwartaal van 2013 met 0,1 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2013. De kwartaal-op-kwartaalgroei is al vier kwartalen op rij negatief. De omvang van de krimp wordt wel kleiner. Bij het berekenen van de kwartaal-op-kwartaalontwikkeling is rekening gehouden met werkdag- en seizoeneffecten.
Vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder kromp de economie in het tweede kwartaal met 1,7 procent. Het aantal werkdagen was dit en vorig jaar in het tweede kwartaal hetzelfde.
Er werd in het tweede kwartaal veel minder geïnvesteerd in vaste activa dan een jaar eerder (8,8 procent). De huishoudens besteedden 2,3 procent minder aan goederen en diensten. De overheidsconsumptie kromp met 0,7 procent. Het volume van de uitvoer van goederen en diensten was 1,1 procent groter dan een jaar eerder. Het invoer volume was daarentegen 0,2 procent kleiner dan in het tweede kwartaal van 2012.
De goederenproducenten produceerden 1,4 procent minder. Met 5,6 procent kromp de productie van de bouwnijverheid het meest. De industriële productie lag 1,7 procent onder het niveau van het tweede kwartaal van 2012. De productie van de delfstoffenwinning was, mede onder invloed van het relatief koude weer, 6,8 procent hoger. In de dienstverlening kwam de productie van de commerciële dienstverleners 2,0 procent lager uit. De productie van de niet-commerciële dienstverleners was 0,5 procent hoger dan een jaar eerder.