Omzet chemische industrie krimpt in tweede kwartaal

De omzet in de chemische industrie is in het tweede kwartaal van 2013 met ruim 7 procent gedaald ten opzichte van het tweede kwartaal van 2012. Ook de productie nam af. Vergeleken met het tweede kwartaal van 2012 betaalden afnemers 4 procent minder voor de producten uit deze branche. De verwachtingen in de chemische industrie zijn gematigd positief en gunstiger dan voor de industrie als geheel.

Omzet

Omzet

Omzetafname chemie

In het tweede kwartaal van 2013 is de omzet in de chemische industrie met ruim 7 procent gedaald ten opzichte van het tweede kwartaal 2012. In het binnenland daalde de omzet met 11 procent, op de buitenlandse markt werd er ruim 5 procent minder omgezet vergeleken met het tweede kwartaal vorig jaar. Ook in het eerste kwartaal van 2013 daalde de omzet vergeleken met dezelfde periode van 2012, wel was 2012 vergeleken met de jaren ervoor een goed jaar voor de chemische industrie.

De omzetcijfers van de chemische industrie laten een sterkere daling zien dan de omzetcijfers over de gehele industrie.

Prijzen dalen

De prijzen in de chemische industrie zijn in het tweede kwartaal met 4 procent gedaald vergeleken met de prijzen in het tweede kwartaal van 2012. De ontwikkelingen op de binnenlandse markt en de exportmarkt ontliepen elkaar niet veel. In de totale industrie daalden de prijzen met bijna 1,5 procent. Ook hier ontliepen de prijzen op de binnenlandse markt en de exportmarkt elkaar niet veel.

Productieontwikkeling

Productieontwikkeling

Minder productie

In het afgelopen kwartaal produceerde de branche minder dan in het tweede kwartaal van 2012; de productie nam met bijna 5 procent af. Ook in het eerste kwartaal van 2013 nam de productie af vergeleken met het overeenkomende kwartaal van 2012.

In de totale industrie daalde de productie minder dan in de chemische industrie, de afname bedroeg hier bijna 2 procent vergeleken met het tweede kwartaal van 2012. Daarmee nam de industriële productie voor het vijfde kwartaal op rij af in vergelijking met de overeenkomende kwartalen het jaar ervoor.

In de omliggende landen was de productieontwikkeling van de chemische industrie wisselend. Zo nam de chemieproductie in het Verenigd Koninkrijk in het tweede kwartaal van 2013 met ruim 1,5 procent af, bleef deze productie in Duitsland vrijwel gelijk en steeg de chemieproductie in Frankrijk met ruim 1,5 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal van 2012.

Gematigd positief

In de chemische industrie verwacht ruim 12 procent van de ondernemers voor het derde kwartaal van 2013 een verbetering van het economisch klimaat. Bijna 7 procent verwacht een verslechtering, de overige ondernemers denken dat het economisch klimaat niet of nauwelijks zal veranderen ten opzichte van het tweede kwartaal. In de gehele industrie hebben de ondernemers die een verslechtering voorzien juist de overhand.

In de chemische industrie voorziet één op de zes  ondernemers een toename van de omzet. Er zijn nagenoeg geen chemische bedrijven die voor het derde kwartaal een omzetdaling verwachten. Dit beeld is gunstiger dan in de industrie als geheel.

Over de werkgelegenheid zijn de ondernemers in de chemische industrie, net als in de industrie als geheel, minder positief. Per saldo ziet men de werkgelegenheid afnemen.