Realisaties: voedings- en genotmiddelenindustrie

De voedings- en genotmiddelenindustrie heeft in mei 2013 ruim 9 procent meer omgezet dan in mei 2012. Zowel het omzet- als het productievolume per gemiddelde werkdag was in mei hoger dan een jaar eerder. Ook de afzetprijzen waren hoger dan in mei 2012. Het volume van de bruto toegevoegde waarde was in het eerste kwartaal van 2013 groter dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor.

Omzet, productie en afzetprijs (mei 2013)

Omzet, productie en afzetprijs (mei 2013)

Omzet toegenomen, drankenindustrie blijft achter

De omzet van de voedings- en genotmiddelenindustrie was in mei 2013 ruim 9 procent hoger dan een jaar eerder. De omzet van de grootste subbranche voedingsmiddelenindustrie nam 11 procent toe. In de tabakverwerkende industrie bleef de omzet vrijwel gelijk. De drankenindustrie liet een omzetdaling zien van bijna 7 procent.

De voedings- en genotmiddelenindustrie zag in mei, ten opzichte van een jaar eerder, de binnenlandse omzet ruim 7 procent toenemen en de export 11 procent.

Mei telde evenveel werkdagen als mei 2012 en had hogere afzetprijzen. De gemiddelde dagomzet was ruim 5 procent hoger.

Afzetprijzen stijgen minder hard

In mei 2013 waren de afzetprijzen van de voedings- en genotmiddelenindustrie ruim 3,5 procent hoger dan een jaar eerder. De laatste zes maanden is er sprake van afnemende prijsstijgingen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Klanten in Nederland betaalden in mei bijna 3 procent meer dan een jaar eerder. In het buitenland waren kopers bijna 4,5 procent meer kwijt dan in mei 2012.

Productie hoger

Per gemiddelde werkdag is in mei 2013 in de voedings- en genotmiddelenindustrie bijna 3 procent meer geproduceerd dan in mei een jaar eerder.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie was in het eerste kwartaal van 2013 bijna 1,5 procent groter dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)