Realisaties: elektrotechnische en machine-industrie

De omzet in de elektrotechnische en machine-industrie was in mei 2013 bijna 1,5 procent hoger dan in mei vorig jaar. De waarde van de ontvangen orders was echter lager en het verkoopvolume per gemiddelde werkdag kleiner. De afzetprijs steeg en het productievolume per gemiddelde werkdag nam af ten opzichte van mei 2012.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (mei 2013)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (mei 2013)

Toename omzet

Na 5 maanden waarin de omzet lager was dan een jaar eerder, nam in mei 2013 de omzet in de elektrotechnische en machine-industrie bijna 1,5 procent toe ten opzichte van mei 2012. De toename is te danken aan de verkopen aan het buitenland, waar de omzet bijna 3 procent toenam. In het binnenland nam de omzet ruim 3,5 procent af. Mei 2013 had evenveel werkdagen als mei 2012 en de afzetprijzen zijn gestegen. De afzet per gemiddelde werkdag was daarmee deze maand bijna 1,5 procent lager dan vorig jaar.

Gekeken naar de onderliggende branches nam bij zowel de elektrotechnische industrie als de machine-industrie de omzet toe. Vergeleken met mei vorig jaar was deze maand de omzet respectievelijk ruim 1,5 procent en bijna 2 procent hoger in deze subbranches. De binnenlandse omzet bleef bij de elektrotechnische industrie vrijwel gelijk en de omzet uit het buitenland nam bijna 2,5 procent toe. Bij de machine-industrie werd de toename veroorzaakt door een toename van bijna 3,5 procent in het buitenland.  

Afname orderontvangsten

De waarde van de ontvangen orders in de elektrotechnische en machine-industrie was in mei bijna 9 procent lager dan in mei vorig jaar. De ontwikkelingen in het binnen- en buitenland ontliepen elkaar niet veel.

De afname is voor het grootste deel toe te schrijven aan de machine-industrie. De vraag naar producten van deze subbranche daalde in mei met 11 procent ten opzichte van mei vorig jaar. In het binnen- en buitenland nam de vraag met vergelijkbare percentages af. Door tegengestelde bewegingen op de binnenlandse en buitenlandse markt bleven de orderontvangsten bij de elektrotechnische industrie vrijwel gelijk.

Afzetprijs gestegen

In mei 2013 is de afzetprijs met ruim 2,5 procent gestegen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

In het binnen- en buitenland moest er respectievelijk bijna 1,5 procent en bijna 3,5 procent meer betaald worden voor producten van de elektrotechnische en machine-industrie dan in mei 2012.

Minder geproduceerd

Het productievolume per gemiddelde werkdag was ruim 4 procent lager dan dezelfde maand een jaar eerder. In alle subbranches van de elektrotechnische en machine-industrie nam de productie af.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)