Realisaties: elektrotechnische en machine-industrie

In april 2013 was de omzet in de elektrotechnische en machine-industrie ruim 6 procent lager dan april vorig jaar. Ook was de waarde van de ontvangen orders lager en het verkoopvolume per gemiddelde werkdag kleiner. De afzetprijs en het productievolume per gemiddelde werkdag namen toe ten opzichte van april 2012.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (april 2013)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (april 2013)

Omzet afgenomen

In april 2013 was de omzet in de elektrotechnische en machine-industrie ruim 6 procent lager dan april vorig jaar. In het binnenland nam de omzet met bijna 2 procent en in het buitenland met bijna 8 procent af. April 2013 had een werkdag meer dan april vorig jaar en had hogere afzetprijzen. Per gemiddelde werkdag nam de afzet met 14 procent af.

Bij de onderliggende branches vond de grootste afname plaats in de machine-industrie. Een afname van 11 procent werd voornamelijk veroorzaakt door het buitenland waar de omzet met 14 procent afnam. In het binnenland werd 2 procent minder omzet gerealiseerd. Ook in de elektrische apparatenindustrie nam de omzet af. Als gevolg van een afname van ruim 7 procent in het binnenland en een toename van ruim 4,5 procent in het buitenland nam de totale omzet met ruim 0,5 procent af. Dankzij een toename van 12 procent in het buitenland was de omzet in de elektrotechnische industrie ruim 7 procent hoger dan vorig jaar. In het binnenland nam de omzet met bijna 8 procent af.

Afname orderontvangsten

De waarde van de ontvangen orders in de elektrotechnische en machine-industrie was in april 2013 bijna 4,5 procent lager dan vorig jaar. In het binnenland nam de waarde met bijna 8 procent toe, terwijl deze in het buitenland met ruim 8 procent afnam.

De totale afname werd grotendeels veroorzaakt door de machine-industrie waar in april 2013 de waarde van de ontvangen orders 10 procent lager was dan vorig jaar. De orderontvangsten waren in het binnenland ruim 9 procent toegenomen en in het buitenland 15 procent afgenomen. De andere subbranches, de elektrotechnische industrie en de elektrische apparatenindustrie, zagen wel de waarde van de ontvangen orders toenemen. Respectievelijk namen deze orderontvangsten bijna 10 procent en bijna 7 procent toe, waarbij de ontwikkelingen in zowel het binnen- als het buitenland positief waren.

Afzetprijs gestegen

Er moest in april 2013 bijna 3 procent meer betaald worden voor producten van de elektrotechnische en machine-industrie dan in april vorig jaar. In het binnenland nam de afzetprijs met ruim 1,5 procent toe en in het buitenland nam de afzetprijs met 3,5 procent toe. Bij alle subbranches moest er voor de producten meer betaald worden dan vorig jaar. De afzetprijs steeg bijna 3,5 procent in de machine-industrie, ruim 3,5 procent in de elektrische apparatenindustrie en 1 procent in de elektrotechnische industrie.

Meer geproduceerd

Na vijf maanden met afnemende productie in de elektrotechnische en machine-industrie nam in april 2013 het productievolume per gemiddelde werkdag met bijna 1 procent toe ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. In de elektrotechnische industrie en de machine-industrie nam het productievolume per gemiddelde werkdag met respectievelijk ruim 3 procent en ruim 0,5 procent toe. Bij de elektrische apparatenindustrie nam deze productie met ruim 3 procent af.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)