Realisaties: elektrotechnische en machine-industrie

De omzet van de elektrotechnische en machine-industrie was in maart 2013 ruim 9 procent lager dan de omzet in maart 2012. Ook de afzet per gemiddelde werkdag en het productievolume per gemiddelde werkdag namen af. Daarnaast was de waarde van de ontvangen orders lager en steeg de afzetprijs ten opzichte van vorig jaar.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (maart 2013)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (maart 2013)

Omzet afgenomen

In maart 2013 nam de omzet van de elektrotechnische en machine-industrie met ruim 9 procent af ten opzichte van maart 2012. Hierbij nam de omzet in het binnenland met 11 procent en in het buitenland met bijna 9 procent af. In maart steeg de afzetprijs ten opzichte van vorig jaar en deze maand had een werkdag minder dan maart vorig jaar. Per gemiddelde werkdag nam de afzet daarmee met bijna 8 procent af.

Bij de onderliggende branches is de grootste afname te vinden in de elektrotechnische industrie, waar de omzet met 15 procent afnam. De omzet van de elektrische apparatenindustrie was in maart bijna 6 procent lager dan in maart 2012. Hierbij daalde in het binnenland de omzet met 16 procent, terwijl in het buitenland de omzet toenam met bijna 2,5 procent. Bij de machine-industrie nam de omzet met ruim 8 procent af.

In het eerste kwartaal van 2013 was de omzet 11 procent lager dan in het eerste kwartaal van 2012. Bij de onderliggende branches nam de omzet het minste af bij de elektrische apparatenindustrie. De omzet in deze subbranche was in het eerste kwartaal ruim 3,5 procent lager dan vorig jaar. De omzet in de elektrotechnische industrie nam af met 13 procent en de omzet in de machine-industrie nam af met 11 procent.

Minder orders ontvangen

De waarde van de ontvangen orders was in maart 14 procent lager dan vorig jaar, waarbij de orderontvangsten in het binnenland met ruim 11 procent en uit het buitenland met ruim 15 procent afnamen.

Bij de subbranches namen de bestellingen bij de elektrotechnische industrie met bijna 12 procent, en bij de machine-industrie met ruim 18 procent af. Bij de elektrische apparatenindustrie was de waarde van de ontvangen orders 7 procent hoger dan vorig jaar.

Voor het eerste kwartaal van 2013 zijn de uitkomsten vergelijkbaar met die van maart 2013. De orderontvangsten namen met 14 procent af ten opzichte van vorig jaar.

Hogere afzetprijs

In maart 2013 moest er voor producten van de elektrotechnische en machine-industrie ruim 3 procent meer betaald worden dan een jaar eerder. De afzetprijs steeg in het binnenland met 2 procent en in het buitenland met bijna 4 procent.

De grootste stijging kwam voor rekening van afnemers in de subbranches elektrische apparatenindustrie en machine-industrie, waar de afzetprijs met bijna 4 procent steeg. Voor afnemers uit het buitenland stegen de prijzen harder dan voor afnemers in het binnenland. In de subbranche elektrotechnische industrie steeg de afzetprijs met ruim 1 procent.

In het eerste kwartaal van 2013 nam de afzetprijs met vergelijkbare percentages toe als in de maand maart.

Minder geproduceerd

In de elektrotechnische en machine-industrie werd in maart 2013 minder geproduceerd dan in dezelfde maand vorig jaar. Het productievolume per gemiddelde werkdag was bijna 8 procent kleiner.

In alle subbranches werd in maart 2013 minder geproduceerd. De grootste afname vond plaats bij de elektrotechnische industrie, waar de gemiddelde dagproductie met 17 procent afnam.

In het eerste kwartaal van 2013 was de productie per gemiddelde werkdag 6 procent kleiner dan het eerste kwartaal van 2012.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)