Een op de drie bedrijven verwacht minder te investeren in 2013

Bijna één op de drie Nederlandse bedrijven denkt in 2013 minder te investeren dan in 2012. Vooral woningbouwcorporaties en makelaars voorzien een krimp van hun investeringen. Dit blijkt uit de Conjunctuurenquête Nederland over het eerste kwartaal van 2013.

Bijna alle sectoren investeren minder in 2013

Ruim 30 procent van de ondernemers in het niet-financiële bedrijfsleven denkt in 2013 minder te investeren dan in 2012. Ruim een op de tien verwacht meer te investeren. De overige 57 procent van de bedrijven voorziet evenveel investeringen als in 2012. De ondernemers zijn voor 2013 beduidend negatiever over hun investeringen dan dat ze de afgelopen drie jaren waren. In 2012 daalden de bedrijfsinvesteringen al met bijna 5 procent ten opzichte van 2011.

In nagenoeg alle branches zijn er duidelijk meer ondernemers die een afname van de investeringen voorzien dan ondernemers die een toename verwachten. Ondernemingen in de verhuur en handel van onroerend goed (woningcorporaties en makelaars) zijn het meest negatief over de investeringen in 2013. Ook de ondernemers in de landbouw en zakelijke dienstverlening zijn negatiever dan gemiddeld. Ook in andere sectoren met een aanzienlijk aandeel in de bedrijfsinvesteringen zoals vervoer en opslag, handel en informatie en communicatie zijn er meer negatieve dan positieve verwachtingen. In de industrie ten slotte zijn de ondernemers nog het minst negatief.

Investeringsverwachting voor 2013

Investeringsverwachting voor 2013

Financiële beperkingen hinderen investeringen

Ruim één op de vier bedrijven geeft aan te kampen met financiële belemmeringen in de bedrijfsvoering. In het onroerend goed, landbouw en vervoer en opslag ligt dat aandeel op 40 procent of meer.

Ruim 10 procent van de ondernemers in het bedrijfsleven is vanwege financiële belemmeringen terughoudend met het doen van investeringen. In de sector onroerend goed is dat het geval voor meer dan de helft van de ondernemers. Ook in vervoer en opslag en de landbouw ligt dat aandeel met ongeveer een op de vier ondernemers hoger dan gemiddeld. In de industrie, zakelijke dienstverlening, handel en informatie en communicatie wordt deze belemmering veel minder genoemd.

Hinder door financiële belemmeringen, 1e kwartaal 2013

Hinder door financiële belemmeringen, 1e kwartaal 2013

Aandeel onroerend goed sector in bedrijfsinvesteringen bedraagt 42 procent

De investeringen in vaste activa bedroegen in 2010 in totaal bijna 76 miljard. Ondernemers in de verhuur en handel van onroerend goed investeerden in dat jaar ruim 31 miljard, oftewel 42 procent van de totale bedrijfsinvesteringen. Het gaat hierbij vooral om woningen, kantoren en groot onderhoud. De zakelijke dienstverlening, industrie en vervoer en opslag hebben elk een aandeel in de bedrijfsinvesteringen van circa 10 procent. De handel, landbouw en informatie en communicatie investeren circa 3 tot 5 miljard (4 tot 6 procent).

Bedrijfsinvesteringen naar sector, 2010

Bedrijfsinvesteringen naar sector, in miljarden en aandeel, 2010

Bron: