Realisaties: transportmiddelenindustrie

In december 2012 heeft de transportmiddelenindustrie ruim 6 procent minder omgezet dan een jaar eerder. De waarde van de orderontvangsten bleef vrijwel gelijk aan een jaar eerder. Per gemiddelde werkdag was zowel het verkoopvolume als het productievolume groter. De prijzen zijn ten opzichte van een jaar geleden licht gestegen.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (december 2012)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (december 2012)

Omzetdaling

De omzet van de transportmiddelenindustrie was in december 2012 ruim 6 procent lager dan in dezelfde maand het jaar ervoor. De omzetdaling was op de buitenlandse markt het grootst. Op de exportmarkt daalde de omzet met bijna 9 procent. Op de binnenlandse markt was het bedrag aan verkopen bijna 1,5 procent lager dan in dezelfde maand een jaar eerder. Met twee werkdagen minder vergeleken met december vorig jaar en licht gestegen afzetprijzen nam het verkoopvolume per gemiddelde werkdag in december 2012 met ruim 2 procent toe.

In het vierde kwartaal van 2012 nam de omzet in de transportmiddelenindustrie vergeleken met het jaar ervoor met bijna 10 procent af. Deze omzetdaling werd grotendeels veroorzaakt door de omzet op de buitenlandse markt; hier nam de omzet met 13 procent af. De omzet op de binnenlandse markt nam met bijna 2,5 procent af.

In 2012 is er in de transportmiddelenindustrie ruim 3 procent minder omgezet dan in 2011. De binnenlandse en buitenlandse omzet ontliepen elkaar hierin niet veel.

Binnenlandse orderontvangsten afgenomen

Ten opzichte van een jaar eerder nam de waarde van de binnenlandse orderontvangsten in december 2012 met 13 procent af. De vraag uit het buitenland nam bijna 3 procent toe. De totale waarde van de orderontvangsten bleef vrijwel gelijk.

In het vierde kwartaal van 2012 daalden de totale orderontvangsten licht vergeleken met dezelfde periode in 2011. Op de binnenlandse markt namen de orderontvangsten 2 procent toe, terwijl de orderontvangsten op de buitenlandse markt bijna 1,5 procent afnamen.

In 2012 namen de orderontvangsten ruim 5 procent toe ten opzichte van 2011. Binnenlandse klanten bestelden voor 12 procent meer aan producten, de vraag op de buitenlandse markt nam met ruim 3,5 procent toe.

Prijzen licht gestegen

De afzetprijzen stegen 1,5 procent ten opzichte van december 2011. Op de buitenlandse markt namen de prijzen iets meer toe dan op de binnenlandse markt.

De prijsontwikkelingen in het vierde kwartaal van 2012 kwamen overeen met die van december. De prijzen over heel 2012 genomen stegen eveneens bijna 1,5 procent vergeleken met 2011.

Productievolume iets groter

In december 2012 lag de productie van de transportmiddelenindustrie op een iets hoger niveau dan het jaar ervoor. Per gemiddelde werkdag was het productievolume 1,5 procent groter.

Ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2011 nam het productievolume per gemiddelde werkdag in het vierde kwartaal van 2012 met bijna 4,5 procent af. Over heel 2012 nam de productie met bijna 5 procent af ten opzichte van 2011.

Volume bruto toegevoegde waarde kleiner

In het derde kwartaal van 2012 was het volume van de bruto toegevoegde waarde in de transportmiddelenindustrie bijna 9 procent kleiner dan een jaar eerder. Voor het derde kwartaal op rij liet de toegevoegde waarde een krimp zien ten opzichte van het jaar ervoor.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)