Oordeel en verwachtingen: transportmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurenquête Nederland van januari 2013 blijkt dat het beeld in transportmiddelenindustrie nog altijd negatief is. De ondernemers waren nog steeds negatief in hun oordeel over de orderpositie. Ook werd onvoldoende vraag gevoeld in de branche.

Werkvoorraad blijft klein

Volgens de ondernemers zijn de orderontvangsten in de periode oktober – december wat toegenomen ten opzichte van de periode juli - september. De productie is echter flink afgenomen in het vierde kwartaal. De werkvoorraad, uitgedrukt in de index orderpositie, kwam in januari met 94,3 ruim één punt hoger uit dan in december. Het oordeel over de omvang van de totale en buitenlandse orderpositie veranderde nagenoeg niet en werd door een ruime meerderheid van de ondernemers, gelet op de tijd van het jaar, als klein beoordeeld. Het oordeel over de voorraad gereed product, verbeterde iets.

Orderpositie, oordeel 1) en index 2)

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Concurrentiepositie buiten EU toont verbetering

Volgens de ondernemers is hun concurrentiepositie in het vierde kwartaal van 2012 op de buitenlandse markt buiten de EU opnieuw verbeterd. Binnen de EU en op de binnenlandse markt was er echter sprake van een lichte verslechtering. Ruim 28 procent van de ondernemers gaf aan dat onvoldoende vraag momenteel de productie belemmert, dit waren er meer dan in de voorgaande kwartalen. De bezettingsgraad van de productie-installaties kwam aan het eind van het vierde kwartaal uit op 76 procent, ruim 4 procentpunt lager dan een kwartaal eerder. Het aantal ondernemers dat aangaf dat de productiecapaciteit momenteel te klein is nam flink toe.

Toename productie verwacht

Over de ontwikkeling van het economisch klimaat voor hun bedrijf in de komende drie maanden zijn de ondernemers net zo negatief als een maand eerder. De ondernemers verwachten wel een lichte toename van de productie in de komende maanden. Daarbij verwachten ze hun inkooporders op peil te houden. In de personeelsomvang wordt door de ondernemers een krimp verwacht. De afzetprijzen zullen stijgen in de komende maanden.

Verwachting voor januari tot en met maart 2013

Verwachting voor januari tot en met maart 2013