Bedrijven met internationale goederenhandel

De ontwikkeling van bedrijven die doen aan internationale goederenhandel. Aan de hand van gegevens over internationale handelsstromen tussen 2002 en 2011 is gekeken naar bedrijfskenmerken zoals economische activiteit, grootteklasse en land van eigenaarschap (Nederlands of buitenlands).

In 2011 namen de import- en exportvolumes toe met respectievelijk 10 en 9 procent in vergelijking met het jaar ervoor. Meer dan de helft van de importwaarde kwam voor rekening van bedrijven die in buitenlandse handen zijn. Bij de export was dit iets minder dan de helft.

In 2010 was het niveau van de internationale goederenhandel bij de bedrijven uit het MKB alweer terug op dat van voor de economische crisis in 2008. Bij de grote bedrijven werd het importniveau van voor de economische crisis echter pas in 2011 bereikt. Het exportniveau lag bij deze groep bedrijven toen nog steeds wat lager dan in 2008.

Net als in de jaren ervoor werd in 2011 het grootste deel van de goederen verhandeld door groothandels- en productiebedrijven. In deze groepen bedrijven bevinden zich ook de meeste handelaars. Van de groothandelsbedrijven importeerde en exporteerde respectievelijk 44 en 36 procent goederen. Deze percentages zijn bij de productiebedrijven weliswaar iets lager, maar in die groep ligt het aantal bedrijven dat handelt nog steeds rond een derde van alle bedrijven.