Industriebeeld: ondernemers minder somber
Ondernemers in de industrie waren in december 2012 minder negatief dan in november. De indicator van het producentenvertrouwen kwam uit op -5,7, tegen -7,0 in november.
De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie kromp in oktober 2012 met 1,7 procent ten opzichte van oktober 2011. In de voorgaande drie maanden was de productie nog vrijwel even hoog als een jaar eerder. De industrie behaalde in oktober ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder. De omzet op de buitenlandse markt steeg meer dan de omzet op de binnenlandse markt vergeleken met oktober 2011.
De economie kromp in het derde kwartaal van 2012 met 0,9 procent ten opzichte van het tweede kwartaal. In de eerste twee kwartalen van 2012 was er nog een kwartaal-op-kwartaalgroei van 0,1 procent.
Productiegroei en producentenvertrouwen
Ondernemers industrie minder pessimistisch
Ondernemers in de industrie waren in december 2012 minder negatief dan in november. De indicator van het producentenvertrouwen kwam uit op -5,7, tegen -7,0 in november. De stemming verbeterde voor de tweede maand op rij.
Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte productie in de komende drie maanden, het oordeel over de orderpositie en het oordeel over de voorraden gereed product.
In december waren de ondernemers vooral minder pessimistisch over de verwachte productie. Het oordeel over de voorraden en het oordeel over de orderpositie verbeterden marginaal.
Over de toekomstige werkgelegenheid in hun branche zijn de ondernemers de laatste maanden wel duidelijk somberder geworden. In december dacht een kwart dat de personeelssterkte in de komende drie maanden zal afnemen, terwijl 6 procent op een toename rekende. In november was dit respectievelijk 21 en 7 procent.
Minder voorraden in industrie
De voorraden van de ondernemers in de industrie waren in oktober ruim 4 procent kleiner dan in oktober 2011. Ook in augustus en september waren de voorraden lager dan een jaar eerder. De index van de voorraden gereed product (2005=100) stond in oktober op 103,6, tegen 106,1 in september.
Productie industrie krimpt
De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie kromp in oktober 2012 met 1,7 procent ten opzichte van oktober 2011. In de voorgaande drie maanden was de productie nog vrijwel even hoog als een jaar eerder.
De ontwikkeling van de productie verschilde sterk van branche tot branche. Met ruim 12 procent kromp de productie van de hout- en bouwmaterialenindustrie het meest. De productie van de transportmiddelenindustrie en de voedings- en genotmiddelenindustrie was 6 procent lager dan een jaar eerder. De elektrotechnische en machine-industrie produceerde daarentegen 6,5 procent meer dan in oktober 2011. Ook de productie van de aardolie-, chemische, rubber- en kunstofindustrie nam toe, maar in veel mindere mate (bijna 3 procent).
Omzet industrie hoger
De industrie behaalde in oktober ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder. De omzet op de buitenlandse markt steeg meer dan die op de binnenlandse. Oktober telde in 2012 twee werkdagen meer dan in 2011. Het positieve effect hiervan op de ontwikkeling van de omzet wordt geraamd op ruim 5 procent.. De producten van de industrie waren in oktober ruim 4 procent duurder dan een jaar eerder.
De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie realiseerde bijna 6 procent meer omzet dan een jaar eerder. Dit kwam grotendeels door hogere prijzen. In de transportmiddelenindustrie en de hout- en bouwmaterialen industrie was de omzet daarentegen duidelijk lager.
Economie krimpt fors
De economie kromp in het derde kwartaal met 0,9 procent ten opzichte van het tweede kwartaal. In de eerste twee kwartalen van 2012 was er nog een kwartaal-op-kwartaalgroei van 0,1 procent. Hierbij is rekening gehouden met werkdag- en seizoeneffecten.
Vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder kromp de economie in het derde kwartaal met 1,5 procent. De Nederlandse goederenproducenten in de industrie produceerden 1,3 procent minder. De investeringen in vaste activa waren 5,7 procent lager dan in het derde kwartaal van 2011. Het bedrijfsleven investeerde 8,1 procent minder. De investeringen door de overheid groeiden daarentegen met 3,4 procent. Huishoudens besteedden 1,4 procent minder aan goederen en diensten. Hun bestedingen waren al voor het zesde achtereenvolgende kwartaal lager dan een jaar eerder. De consumptie door de overheid nam iets toe (0,7 procent). Er werden ook iets meer goederen en diensten uitgevoerd. Het uitvoervolume was 2,1 procent groter dan in het derde kwartaal van 2011. De invoergroei bedroeg 2,6 procent.
In bijna alle bedrijfstakken was er sprake van een krimp. In de bouwnijverheid en de delfstoffenwinning was de afname met ruim 7 procent het grootst.