Realisaties overige industrie: hout- en bouwmaterialenindustrie

De omzet van de hout- en bouwmaterialenindustrie was in oktober 2012 ruim 4,5 procent lager dan een jaar eerder. Per gemiddelde werkdag nam zowel het productie- als omzetvolume af. De branche deed haar producten tegen een hogere prijs van de hand.

Omzet, productie en afzetprijs (oktober 2012)

Omzet, productie en afzetprijs (oktober 2012)

Minder omzet en afzet

De hout- en bouwmaterialenindustrie heeft in oktober 2012 minder omgezet ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden. De omzetafname kwam volledig voor rekening van een lagere omzet op de binnenlandse markt. De binnenlandse omzet kromp met ruim 8 procent, terwijl de omzet op de exportmarkt met bijna 10 procent groeide. Oktober 2012 telde twee werkdagen meer dan oktober 2011. Een hogere afzetprijs beïnvloedde het bedrag aan verkopen positief. De afzet per gemiddelde werkdag daalde met 14 procent.

Beide onderliggende branches hadden in oktober omzetafnames. In de houtindustrie lag het bedrag aan verkopen bijna 14 procent onder het niveau van dezelfde maand het jaar ervoor. In de bouwmaterialenindustrie bleef de omzetdaling beperkt tot ruim 1 procent.

Afzetprijs hoger

In oktober waren de producten van de hout- en bouwmaterialenindustrie anderhalf procent duurder dan een jaar eerder. De prijsontwikkelingen in binnen- en buitenland liepen hierbij nauwelijks uiteen. De subbranches lieten een verschillend beeld zien: in de houtindustrie stegen de prijzen meer op de exportmarkt, in de bouwmaterialenindustrie was de prijsstijging op de nationale markt het hoogst.

Minder productie

De gemiddelde dagproductie van de hout- en bouwmaterialenindustrie was in oktober ruim 12 procent kleiner dan in oktober het jaar ervoor.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Dit hoofdstuk behandelt iedere maand een van de vier onderstaande branches.

In januari 2013 (verslagmaand november 2012) worden de realisaties in de textiel-, kleding- en lederindustrie behandeld.

Branche                                                  Verslagmaand

Textiel-, kleding- en lederindustrie          november 2012, maart 2013, juli 2013

Papier- en grafische industrie                 december 2012, april 2013, augustus 2013

Meubelindustrie                                       januari 2013, mei 2013, september 2013

Hout- en bouwmaterialenindustrie          februari 2013, juni 2013, oktober 2013