Oordeel en verwachtingen overige industrie: papier- en grafische industrie

De conjunctuurenquête Nederland van oktober 2012 laat een onverminderd pessimistisch beeld zien in de papier- en grafische industrie. De ondernemers waren wederom negatief in hun oordelen. Wel wordt er een groei van de productie voorzien.

Orderontvangst neemt af

Volgens de ondernemers zijn de orderontvangsten in de periode juli – september afgenomen ten opzichte van de periode april - juni. De productie nam in die periode eveneens af. De werkvoorraad, uitgedrukt in de index orderpositie, kwam in oktober met 96,2 vergelijkbaar met voorgaande maanden. De omvang van de totale en buitenlandse orderpositie wordt door de ondernemers, gelet op de tijd van het jaar, als klein beoordeeld. Wel waren de oordelen minder negatief dan voorgaande maanden. Het oordeel over de voorraad gereed product was in oktober iets minder negatief.

Orderpositie, oordeel 1) en index 2)

Orderpositie, oordeel 1) en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Concurrentiepositie onveranderd

Volgens de ondernemers is hun concurrentiepositie op de buitenlandse markt in het derde kwartaal van dit jaar niet echt verbeterd of verslechterd. Op de binnenlandse markt verzwakte de positie iets. Net als een kwartaal eerder gaf circa 40 procent van de ondernemers aan dat onvoldoende vraag momenteel de productie belemmerd. De bezettingsgraad van de productie-installaties kwam in het derde kwartaal uit op bijna 78 procent, bijna 2 procentpunt lager dan een kwartaal eerder.

Toename productie verwacht

Over de ontwikkeling van het economisch klimaat voor hun bedrijf in de komende drie maanden denken de ondernemers neutraal. Ze verwachten geen verandering. Er wordt een toename van de buitenlandse afzet verwacht. Er wordt een groei van de productie voorzien. De inkoop bij leveranciers zal toenemen. Wel wordt er een verdere krimp van de werkgelegenheid voorzien in de komende maanden. Daarnaast zullen de prijzen die ze aan afnemers in rekening brengen weinig verandering tonen.

Verwachting voor oktober tot en met december 2012

Verwachting voor oktober tot en met december 2012

Dit hoofdstuk behandelt iedere maand één van de vier onderstaande branches. In november zullen de oordelen en verwachtingen van de Meubelindustrie worden weergegeven.
Branche                                                 Verslagmaand
Meubelindustrie                                      november 2012
Hout- en bouwmaterialenindustrie         december2012
Textiel-, kleding- en lederindustrie         januari 2013
Papier- en grafische industrie                februari 2013