Realisaties: voedings- en genotmiddelenindustrie

In augustus 2012 heeft de voedings- en genotmiddelenindustrie minder omgezet dan een jaar eerder. De binnenlandse omzet nam toe terwijl de exportwaarde afnam. De branche verkocht haar producten tegen hogere prijzen dan in augustus 2011. Per gemiddelde werkdag was zowel het omzet –als het productievolume lager dan een jaar eerder. In het tweede kwartaal van 2012 was ook het volume van de bruto toegevoegde waarde kleiner dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor.

Omzet, productie en afzetprijs (augustus 2012)

Omzet, productie en afzetprijs (augustus 2012)

Omzet binnenland hoger, buitenland lager

Ondernemers in de voedings- en genotmiddelenindustrie hebben in augustus 2012 hun omzet met bijna 2 procent zien afnemen vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. In Nederland werd voor 3 procent meer verkocht terwijl de vraag uit het buitenland met bijna 6,5 procent afnam. Augustus 2012 had evenveel werkdagen als augustus een jaar eerder. Door hogere afzetprijzen was echter het omzetvolume per gemiddelde werkdag bijna 7,5 procent lager dan een jaar eerder.

Hogere afzetprijzen

In de voedings- en genotmiddelenindustrie waren de afzetprijzen in augustus bijna 6 procent hoger dan in augustus 2011. Zowel binnen- als buitenlandse afnemers waren bijna 6 procent duurder uit. Sinds mei 2012 nemen de prijsstijgingen ten opzichte van het voorgaande jaar steeds meer toe. Van augustus 2011 tot en met april 2012 was er juist sprake van een reeks met afvlakkende prijsstijgingen.

Productie afgenomen

Per gemiddelde werkdag heeft de voedings- en genotmiddelenindustrie in augustus 2012 bijna 1,5 procent minder geproduceerd dan in augustus 2011.

Volume bruto toegevoegde waarde kleiner

In het tweede kwartaal van 2012 was in de voedings- en genotmiddelenindustrie het volume van de bruto toegevoegde waarde ruim 2 procent kleiner dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)