Oordeel en verwachtingen: aardolie-, chemische-, rubber- en kunststofproducten industrie

Uit de Conjunctuurenquête Nederland van september 2012 blijkt dat het beeld in de aardolie-, chemische-, rubber- en kunststofproductenindustrie verslechterd is ten opzichte van de vorige maanden. De ondernemers oordelen negatiever over de orderpositie en voorraden dan in augustus. Daarnaast zijn ze wel iets optimistischer in hun verwachtingen over de productie voor komende maanden.

Ondernemers negatief over orderpositie en voorraden

Volgens de ondernemers is de productie in de maanden juni tot en met augustus van dit jaar sterk gedaald. De orderontvangsten namen in die maanden af. De werkvoorraad, uitgedrukt in de index orderpositie, kwam in september circa 4 punten lager uit op 108,7. De omvang van de totale en buitenlandse orderpositie wordt door de ondernemers, gelet op de tijd van het jaar, als klein beoordeeld. Dit oordeel is negatiever dan in de voorgaande maand. Het oordeel over de voorraad gereed product verslechterde in september eveneens licht.

Orderpositie, oordeel 1) en index 2)

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Lichte toename productie en afname van de werkgelegenheid verwacht

Voor de ontwikkeling van het economisch klimaat voor hun bedrijf in de komende drie maanden verwachten de ondernemers per saldo een verdere verslechtering. De ondernemers voorzien voor de periode september tot en met november een lichte toename van de  productie. Daarbij verwachten ze hogere afzetprijzen door te berekenen aan hun afnemers. Wel blijft de werkgelegenheid onder druk staan en ook de inkooporders in de komende maanden zullen licht afnemen.

Verwachting voor september tot en met november 2012

Verwachting voor september tot en met november 2012