Industriebeeld: stemming ondernemers verslechterd
De stemming onder de ondernemers in de industrie is in september 2012 verslechterd. Het producentenvertrouwen kwam uit op -6,7, tegen -4,6 in augustus.
De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in juli 2012 even hoog als een jaar eerder. In juni kromp de productie nog met 2 procent ten opzichte van juni 2011. De industrie behaalde in juli 0,4 procent minder omzet dan een jaar eerder. De omzet op de binnenlandse markt kromp iets, terwijl de omzet op de buitenlandse markt wat hoger was dan in juli 2011. De samenstelling van de werkdagen was in juli 2012 gunstiger dan in juli 2011. Het positieve effect hiervan op de ontwikkeling van de omzet wordt geraamd op 1 procent.
De economie groeide in het tweede kwartaal van 2012 met 0,2 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. Ook in het eerste kwartaal groeide de economie met 0,2 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. In de tweede helft van 2011 was er sprake van een krimp.
Productiegroei en producentenvertrouwen
Stemming ondernemers industrie verslechterd
De stemming onder de ondernemers in de industrie is in september 2012 verslechterd. Het producentenvertrouwen kwam uit op -6,7, tegen -4,6 in augustus. In de voorgaande vier maanden veranderde het producentenvertrouwen nauwelijks.
Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte productie in de komende drie maanden, het oordeel over de orderpositie en het oordeel over de voorraden gereed product.
De ondernemers waren in september een stuk pessimistischer over de verwachte productie dan in augustus. Ook het oordeel over de orderpositie verslechterde flink. Het oordeel over de voorraden veranderde nauwelijks.
Verder was het aantal ondernemers dat de waarde van hun orderontvangsten in de afgelopen drie maanden zag toenemen kleiner dan het aantal dat de waarde zag afnemen. Ook in de voorgaande maanden was dat zo. De index orderpositie (orders uitgedrukt in maanden werk) liep terug van 98,6 in augustus naar 96,8 in september.
De ondernemers waren iets somberder over de toekomstige ontwikkeling van de werkgelegenheid in hun branche dan in de voorgaande maand. Het aantal ondernemers dat verwacht dat de personeelssterkte in de komende drie maanden zal afnemen was beduidend groter dan het aantal dat een toename voorziet.
Toename voorraden industrie iets kleiner
De voorraden van de ondernemers in de industrie waren in juli 2 procent hoger dan in juli 2011. De toename was iets kleiner dan die in mei en juni. De index van de voorraden gereed product (2005=100) kwam in juli uit op 109,0. Dit was vrijwel gelijk aan de index in juni (109,1).
Productie industrie even hoog als een jaar eerder
De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in juli 2012 even hoog als een jaar eerder. In juni kromp de productie nog met 2 procent ten opzichte van juni 2011.
De productie van de aardolie-, chemie-, rubber- en kunststofverwerkende industrie was ruim 5 procent hoger dan in juli 2011. In alle andere branches was er echter sprake van een krimp. De afname was het grootst in de transportmiddelenindustrie en de hout- en bouwmaterialenindustrie.
Omzet industrie fractie lager
De industrie behaalde in juli 0,4 procent minder omzet dan een jaar eerder. De omzet op de binnenlandse markt kromp iets, terwijl de omzet op de buitenlandse markt wat hoger was dan in juli 2011. De samenstelling van de werkdagen was in juli 2012 gunstiger dan in juli 2011. Het positieve effect hiervan op de ontwikkeling van de omzet wordt geraamd op 1 procent.
De afname van de omzet van de industrie was in juli iets kleiner dan in juni. Het verschil was groter geweest als rekening wordt gehouden met het werkdageffect. Beide maanden hadden een positief werkdageffect, maar dit was in juni veel groter dan in juli.
De aardolie-, chemische, rubber- en kunstofproductenindustrie boekte een hogere omzet dan in juli 2011. In de overige branches daalde de omzet ten opzichte van een jaar eerder. De afname was het grootst in de transportmiddelenindustrie.
Kleine groei economie ten opzichte van eerste kwartaal
De economie groeide in het tweede kwartaal van 2012 met 0,2 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. Ook in het eerste kwartaal groeide de economie met 0,2 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. In de tweede helft van 2011 was er sprake van een krimp. Bij het berekenen van de kwartaal-op-kwartaalgroei van de economie is rekening gehouden met werkdag- en seizoeneffecten.
Vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder kromp de economie in het tweede kwartaal met 0,4 procent. De investeringen in vaste activa waren 3,1 procent lager dan in het tweede kwartaal van 2011. Er werd veel minder geïnvesteerd in bouwwerken. Huishoudens besteedden 1,3 procent minder aan goederen en diensten. Hun bestedingen waren al voor het vijfde achtereenvolgende kwartaal lager dan een jaar eerder. De consumptie door de overheid nam een fractie toe (0,1 procent). Er werden ook meer goederen en diensten uitgevoerd. Het uitvoervolume was 4,4 procent groter dan in het tweede kwartaal van 2011. De invoergroei bedroeg 3,9 procent.
De Nederlandse goederenproducenten produceerden 0,9 procent minder. Met een productiekrimp van bijna 8 procent was de afname het grootst in de bouwnijverheid. De industriële productie was iets lager dan een jaar eerder. Door het relatief koude weer produceerde de delfstoffenwinning echter 9 procent meer.