Realisaties: basismetaal- en metaalproductenindustrie

De basismetaal- en metaalproductenindustrie heeft in juni 2012 minder omgezet dan een jaar eerder. Per gemiddelde werkdag waren ook het verkoop- en productievolume kleiner. Het niveau van de ontvangen orders lag boven dat van juni 2011. Producten werden tegen lagere prijzen afgerekend.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (juni 2012)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (juni 2012)

Omzet neemt af

De omzet van de basismetaal- en metaalproductenindustrie is in juni 2012 met bijna 4,5 procent afgenomen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Lagere afzetprijzen hadden een drukkend effect op de omzet terwijl een werkdag meer juist een positieve invloed had. De afzet per gemiddelde werkdag daalde met bijna 8 procent.

In de subbranche metaalproductenindustrie nam de omzet met bijna 2 procent toe terwijl in de basismetaalindustrie de omzet met 14 procent afnam. De hogere omzet van de metaalproductenindustrie kwam grotendeels voor rekening van ontwikkelingen op de exportmarkt; daar werd een toename van bijna 4 procent gerealiseerd ten opzichte van juni vorig jaar. In de basismetaalindustrie ontliepen de ontwikkelingen op de binnenlandse en de exportmarkt elkaar niet veel.

De basismetaal- en metaalproductenindustrie sloot het tweede kwartaal van 2012 af met bijna 9 procent minder omzet in vergelijking met hetzelfde kwartaal van 2011. In de basismetaalindustrie was het bedrag aan verkopen 16 procent minder en in de metaalproductenindustrie bijna 4 procent.

Hogere waarde ontvangen orders

In juni 2012 was de waarde van de ontvangen orders in de basismetaal- en metaalproductenindustrie bijna 3 procent hoger dan die in juni 2011. Op de exportmarkt was de groei het sterkst.

In de subbranche basismetaalindustrie daalde de vraag met 12 procent terwijl in de metaalproductenindustrie de vraag met 14 procent toenam.

De orderontvangsten in de basismetaal- en metaalproductenindustrie waren in het tweede kwartaal van 2012 bijna 6 procent lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Goedkopere producten

De basismetaal- en metaalproductenindustrie vroeg in juni 2012 ruim 1,5 procent minder voor haar producten dan een jaar eerder. De prijzen op de binnenlandse markt bleven vrijwel gelijk aan die van een jaar eerder, terwijl die op de exportmarkt met bijna 3,5 procent daalden.

In de subbranche basismetaalindustrie zijn de producten bijna 4,5 procent goedkoper geworden. In de metaalproductenindustrie bleven de prijzen vrijwel gelijk aan die van juni 2011.

In het tweede kwartaal van 2012 werden de producten van de branche ruim 1,5 procent goedkoper in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar.

Productie neemt af

De gemiddelde dagproductie van de basismetaal- en metaalproductenindustrie was in juni 2012 ruim 2,5 procent kleiner vergeleken met een jaar eerder.

Het tweede kwartaal van 2012 liet hetzelfde beeld zien. Ook hier stegen de prijzen met ruim 2,5 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Volume bruto toegevoegde waarde vrijwel gelijk

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de basismetaal- en metaalproductenindustrie was in het eerste kwartaal van 2012 vrijwel gelijk aan dat in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)