Realisaties: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie

De omzet in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie is in juni 2012 vrijwel gelijk aan de omzet van dezelfde maand een jaar eerder. Het verkoopvolume was per gemiddelde werkdag kleiner, de productie was groter. Vergeleken met juni 2011 betaalden afnemers iets meer voor de producten van de branche. In de chemische industrie namen de orderontvangsten iets af, in de farmaceutische industrie bleven de orderontvangsten vrijwel gelijk.

Omzet, productie en afzetprijs (juni 2012)

Omzet, productie en afzetprijs (juni 2012)

Omzet vrijwel gelijk, verkoopvolume neemt af

De omzet van de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie is in juni 2012 vrijwel gelijk gebleven ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Over de grens nam het bedrag aan verkopen toe met ruim 3 procent. In het binnenland nam het bedrag aan verkopen af met ruim 6 procent. De maand juni telde een werkdag meer in vergelijking met een jaar geleden. Dit had een positief effect op de omzet, net als de hogere afzetprijs. Het verkoopvolume per gemiddelde werkdag was echter kleiner dan in juni 2011.

In juni sprongen de chemische industrie en de rubber- en kunstproductenindustrie er positief uit. Deze onderliggende branches hadden respectievelijk ruim 6 procent en ruim 1,5 procent meer omzet dan een jaar eerder. In de aardolie-industrie nam het bedrag aan verkopen het hardst af, met bijna 8 procent. De farmaceutische industrie sloot juni af met bijna 1,5 procent minder omzet.

In het tweede kwartaal van 2012 heeft de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie ruim 4 procent meer omgezet dan in dezelfde periode van 2011. Op de binnenlandse markt nam de omzet af vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder, dat is voor het eerst sinds het derde kwartaal van 2009.

Weinig verschil in orderontvangsten

In juni 2012 had de chemische industrie bijna 1 procent lagere orderontvangsten dan in juni vorig jaar. Op de nationale markt bleven de orderontvangsten vrijwel gelijk in deze subbranche, terwijl deze ontvangsten op de exportmarkt daalden met bijna 1,5 procent.

In de farmaceutische industrie bleven de bestellingen uit het buitenland vrijwel gelijk en stegen de orderontvangsten uit het binnenland met ruim 0,5 procent.

Afvlakking prijsstijging

De producten van de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie werden in juni bijna 1 procent duurder in vergelijking met juni 2011. Daarmee is er nog geen einde gekomen aan de afvlakking van de prijsstijgingen in deze branche die in oktober 2011 is ingezet. De aardolieproducten stegen in juni het meest in prijs. In deze subbranche werden de producten ruim 2 procent duurder ten opzichte van juni 2011.

De producten van de branche zijn in het tweede kwartaal ruim 3 procent duurder geworden.

Productie hoger

Net als in de drie voorgaande maanden produceerde de branche meer dan een jaar eerder. In juni nam de gemiddelde dagproductie met bijna 3,5 procent toe.

Het productievolume in het tweede kwartaal was daarmee bijna 4,5 procent groter dan in dezelfde periode in 2011.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)