Industriebeeld: producentenvertrouwen iets verslechterd
De stemming onder de ondernemers in de industrie is in juli 2012 iets verslechterd. Het producentenvertrouwen kwam uit op -5,2, tegen -4,8 in juni.
De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie lag in mei 0,5 procent onder het niveau van mei 2011. De lichte krimp volgt op een kleine toename in april. De industrie behaalde in mei 2012 bijna 4 procent minder omzet dan een jaar eerder. De omzet op de binnenlandse markt was 4 procent lager en de omzet op de buitenlandse markt kromp met 3 procent. De samenstelling van de werk- en feestdagen was in mei 2012 minder gunstig dan in mei 2011. Het negatieve effect hiervan op de ontwikkeling van de omzet wordt geraamd op 3 procent.
De Nederlandse economie kromp in het eerste kwartaal van 2012 met 0,8 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Daarbij telde het kwartaal een werkdag meer dan het eerste kwartaal van 2011. In het vierde kwartaal van 2011 kromp de Nederlandse economie ook met 0,8 procent.
Productiegroei en producentenvertrouwen
Stemming ondernemers industrie verslechterd
Het producentenvertrouwen kwam in juli 2012 uit op -5,2, tegen -4,8 in juni.
Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: het oordeel over de orderpositie, de verwachte productie in de komende drie maanden en het oordeel over de voorraden gereed product.
De ondernemers oordeelden in juli negatiever over hun voorraden gereed product dan in juni. Daartegenover stond dat hun verwachtingen over de productie in de komende drie maanden iets minder somber waren dan een maand eerder. Het oordeel van de ondernemers over de omvang van de orderportefeuille veranderde nauwelijks.
Het aantal ondernemers dat de waarde van hun orderontvangsten in de afgelopen drie maanden zag toenemen was, net als vorige maanden, kleiner dan het aantal dat de waarde zag afnemen. De index orderpositie (orders uitgedrukt in maanden werk) liep terug van 99,6 in juni naar 99,2 in juli.
De ondernemers waren ook pessimistischer over de toekomstige ontwikkeling van de werkgelegenheid in hun branche dan in juni. Met een saldo van -11,5 was het aantal ondernemers dat verwacht dat de personeelssterkte in de komende drie maanden zal afnemen beduidend groter dan het aantal dat een toename voorziet.
De industrie benutte in juli iets meer van de beschikbare productiecapaciteit dan in april. De bezettingsgraad steeg van 78 naar 79 procent. Net als in april dit jaar gaf een kwart van de ondernemers aan dat zij bij de productie gehinderd worden door onvoldoende vraag. De helft van de ondernemers ondervindt naar eigen zeggen geen productiebelemmeringen. Het aantal ondernemers dat de productiecapaciteit te groot vond was vrijwel even groot als het aantal dat de productiecapaciteit als te klein beoordeelde.
Toename voorraden industrie
De ondernemers in de industrie hadden in mei bijna 3 procent meer voorraad gereed product dan in mei 2011. De toename was iets groter dan die in april (1,5 procent). De index van de voorraden gereed product (2005=100) kwam uit op 108,3 versus 105,6 in april.
Kleine krimp productie industrie
De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie lag in mei 0,5 procent onder het niveau van mei 2011. Bijna alle branches in de industrie leverden in mei 2012 minder productie dan een jaar eerder. In de basismetaal- en metaalproductenindustrie en in de elektrotechnische en machine-industrie nam de productie het meest af. De productie van de aardolie-, chemie-, rubber- en kunststofverwerkende industrie was als enige hoger dan in mei 2011.
Industrie behaalt minder omzet
De industrie behaalde in mei 2012 bijna 4 procent minder omzet dan een jaar eerder. De toename van de industriële omzet werd het afgelopen jaar al geleidelijk kleiner en is nu omgeslagen in een krimp. Dat hangt onder meer samen met de afnemende prijsstijgingen in de industrie. In mei waren de producten van de industrie ruim 2 procent duurder dan een jaar eerder.
Vrijwel alle branches in de industrie realiseerden minder omzet dan in mei 2011. Alleen de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie behaalde meer omzet.
Economie krimpt
De Nederlandse economie kromp in het eerste kwartaal van 2012 met 0,8 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Daarbij telde het kwartaal een werkdag meer dan het eerste kwartaal van 2011. In het vierde kwartaal van 2011 kromp de Nederlandse economie ook met 0,8 procent.
Ten opzichte van het voorgaande kwartaal groeide de economie in het eerste kwartaal met 0,3 procent. Hierbij is rekening gehouden met werkdag- en seizoeneffecten. In de voorgaande twee kwartalen was er nog sprake van een kwartaal-op-kwartaalkrimp.
De goederenproducenten produceerden 2,8 procent minder. Met ruim 10 procent was de krimp het grootst in de bouwnijverheid. De productie in de bouw werd geremd door meer vorstverlet en een ander vakantiepatroon dan in het eerste kwartaal van 2011. De industriële productie kromp in het eerste kwartaal van 2012 met 0,3 procent.
De investeringen in vaste activa waren in het eerste kwartaal 5,2 procent lager dan in het eerste kwartaal van 2011. Er werd vooral minder geïnvesteerd in bouwwerken. In 2011 waren de investeringen nog fors hoger dan een jaar eerder.
Door huishoudens werd 0,7 procent minder besteed aan goederen en diensten dan een jaar eerder. Deze afname was aanzienlijk minder groot dan die in het vierde kwartaal van 2011 (2,3 procent). Dit komt grotendeels door het gasverbruik. In het relatief zachte vierde kwartaal werd veel minder gestookt dan een jaar eerder. De overheidsconsumptie was in het eerste kwartaal 0,9 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2011. In de voorgaande twee kwartalen was er nog sprake van een kleine afname.
De uitvoer van goederen en diensten groeide met 2,6 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2011. Het volume van de invoer nam met 1,6 procent toe.