Realisaties: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie

De omzet van de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie was in maart 2012 hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Het productievolume per gemiddelde werkdag nam toe en ook de prijzen stegen in deze branche. De waarde van de ontvangen orders liet een wisselend beeld zien; in de chemische industrie bleef de waarde vrijwel gelijk, terwijl de waarde van de ontvangen orders in de farmaceutische industrie ruim onder het niveau van maart 2011 lag.

Omzet, productie en afzetprijs (maart 2012)

Omzet, productie en afzetprijs (maart 2012)

Toename omzet

In maart 2012 heeft de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie bijna 9 procent meer omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. Het bedrag aan verkopen groeide op de binnenlandse markt met ruim 5 procent en op de exportmarkt met 11 procent. Maart 2012 telde een werkdag minder dan maart 2011. De afzet per gemiddelde werkdag steeg met ruim 5 procent. Hieraan droegen de hogere afzetprijzen voor een belangrijk deel bij.

In maart had de aardolie-industrie met 17 procent veruit de sterkste omzettoename. Deze onderliggende branche werd gevolgd door de chemische industrie, waar het bedrag aan verkopen 4,5 procent hoger was. In de overige twee subbranches lagen de omzetten onder het niveau van maart 2011.

Het eerste kwartaal van 2012 heeft de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie afgesloten met 12 procent meer omzet. Het verkoopvolume van de branche was met ruim 0,5 procent iets hoger dan dat van een jaar eerder.

Waarden orderontvangsten omlaag

De waarde van de ontvangen orders in de chemische industrie bleef in maart 2012 vrijwel gelijk. De orderontvangsten op de binnenlandse markt stegen, terwijl die op de exportmarkt daalden. In de farmaceutische industrie daalde de waarde met 7 procent ten opzichte van de maand maart een jaar eerder. De waarde van de ontvangen orders in de farmaceutische industrie daalde op de binnenlandse markt met 19 procent. Over de grens waren de orderontvangsten van deze subbranche bijna 6 procent lager.

In het eerste kwartaal is de waarde van de ontvangen orders in de chemische industrie gestegen met 1 procent, in de farmaceutische industrie lag de waarde ruim 7 procent lager dan de waarde een jaar eerder.

Afzetprijzen stijgen minder

In maart 2012 werden de producten van de branche ruim 8 procent duurder vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Op de exportmarkt steeg de afzetprijs iets meer dan die op de binnenlandse markt.

De prijsstijging was het grootst binnen de aardolie-industrie. In deze onderliggende branche stegen de prijzen met 15 procent. De prijzen binnen de chemische industrie stegen met bijna 4 procent. De prijzen binnen de farmaceutische en de rubber- en kunststofproductenindustrie stegen met respectievelijk ruim 0,5 en bijna 2,5 procent ten opzichte van een jaar eerder.

De afzetprijzen zijn in het eerste kwartaal van 2012 met ruim 9 procent gestegen ten opzichte van de afzetprijzen een jaar eerder.

Meer geproduceerd

De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie produceerde in maart 2012 bijna 2,5 procent meer dan een jaar eerder.

Over het eerste kwartaal van 2012 ontwikkelde de productie zich positief met ruim 1 procent vergeleken met een jaar eerder.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)