Voedings- en genotmiddelenindustrie

Uit de conjunctuurtest van april blijkt dat de ondernemers in de voedings- en genotmiddelenindustrie somber gestemd zijn over hun orderportefeuille. Desondanks voorziet men een toename van de productie in het tweede kwartaal. De concurrentiepositie is verbeterd en de bezettingsgraad van de productie-installaties is ten opzichte van januari niet veranderd.

Oordeel orderpositie verslechterd

Ondernemers in de voedings- en genotmiddelenindustrie hebben in april evenveel orders in portefeuille als een maand eerder. De index van de orderpositie, waarin de werkvoorraad tot uitdrukking komt, was onveranderd op 101,3 (sept 2011=100). Het oordeel van de ondernemers over de werkvoorraad verslechterde. Door per saldo 1 op de tien bedrijven wordt de orderpositie als te klein beoordeeld. De groep met een negatief oordeel is in twee jaar niet zo groot geweest.

Orderpositie, oordeel 1) en index 2)

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Hogere productie en afzetprijzen

Per saldo verwacht 12 procent van de ondernemers in de voedings- en genotmiddelenbranche in april, mei en juni meer te produceren dat in de eerste drie maanden van dit jaar het geval was.

Aan de klanten zullen hogere afzetprijzen in rekening worden gebracht; dat is de verwachting van per saldo 16 procent van de bedrijven. De werkgelegenheid zal per saldo nauwelijks veranderen. Bij 76 procent van de bedrijven blijft het personeelsbestand onveranderd.  Bij 12 procent wordt een uitbreiding voorzien terwijl een even grote groep bedrijven verwacht personeel te zullen afstoten.

Verwachting voor april 2012 tot en met juni 2012

Verwachting voor april 2012 tot en met juni 2012

Concurrentiepositie verbeterd

Volgens per saldo 7 procent van de ondernemers in de voedings- en genotmiddelenindustrie is hun concurrentiepositie op de Nederlandse markt in de eerst drie maanden van dit jaar verbeterd. Dat geldt ook voor de exportmarkt buiten de EU volgens per saldo 6 procent. De bezettingsgraad van het machinepark lag met ruim 76 procent op hetzelfde niveau als in januari.