Aardolie-, chemische-, rubber- en kunststofproducten industrie

Uit de Conjunctuurtest van april 2012 blijkt dat de omvang van de orderportefeuille van de bedrijven in de aardolie-, chemische-, rubber- en kunststofproductenindustrie is afgenomen. De ondernemers verwachten voor de komende drie maanden desondanks een toename van de productie. De concurrentiepositie is in de afgelopen maanden verbeterd.

Minder orders op de plank

De werkvoorraad is in april geslonken. De index van de orderpositie kwam ruim 4 punten lager uit op 111,0 (sept 2011=100). De orderontvangst is in de aflopen drie maanden weliswaar toegenomen, maar dit gold ook voor de productie, waardoor de werkvoorraad per saldo toch terugliep. De omvang van de werkvoorraad wordt door per saldo 6 procent van de ondernemers als te klein beoordeeld, gelet op de tijd van het jaar.

Orderpositie, oordeel 1) en index 2)

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Toename productie en hogere afzetprijzen

Volgens de ondernemers is de productie in de eerste drie maanden van dit jaar toegenomen. Ook voor het tweede kwartaal wordt een productiegroei verwacht. Dat is de verwachting van per saldo 5 procent van hen. Aan de afnemers zullen de ondernemers hogere prijzen in rekening brengen. Bij krap 80 procent van de bedrijven blijven de prijzen gelijk, maar bij de overige bedrijven gaat 17 procent ervan uit dat de prijzen zullen stijgen en bij slechts 4 procent rekent men op lagere afzetprijzen. De werkgelegenheid zal iets krimpen in de komende maanden. Door per saldo 3 procent van de ondernemers wordt dit voorzien.

Verwachting voor april tot en met juni 2012

Verwachting voor april tot en met juni 2012

Concurrentiepositie verbeterd

Volgens de ondernemers is hun concurrentiepositie in de eerste drie maanden van dit jaar verbeterd. Dat gold voor zowel de binnenlandse als de buitenlandse afzetmarkt. De bezettingsgraad van de productie-installaties lag in april op 78 procent.