Realisaties: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie

De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie heeft in december 2011 meer omgezet, maar minder geproduceerd dan een jaar eerder. De waarde van de ontvangen orders in de chemische industrie was voor de derde maal op rij lager, terwijl bij de farmaceutische industrie er, na de flinke daling van vorige maand, een licht herstel te zien is. Producten werden tegen een hogere prijs verhandeld dan in december 2010.

Omzet, productie en afzetprijs (december 2011)

Omzet, productie en afzetprijs (december 2011)

Omzet bij aardolie-industrie blijft hoog

In december 2011 was de omzet van de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie bijna 12 procent hoger dan een jaar eerder. In eigen land was de omzet 16 procent hoger en in het buitenland was de omzettoename bijna 9 procent. In de aardolie-industrie was de omzet met ruim een kwart toegenomen, terwijl bij de chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie de omzet gelijk was aan die van december 2010.

In het vierde kwartaal van het vorige jaar steeg de omzet van de aardolie-, chemische, rubber- en kunststof-productenindustrie met 11 procent. In de eerste drie kwartalen van 2011 was deze omzetstijging nog groter, zodat over het hele jaar een stijging te zien is van 20 procent. Deze omzetstijging is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de hogere verkoopprijzen.

Lagere orderontvangsten voor chemische industrie 

De waarde van de ontvangen orders was in december 2011 7 procent lager dan een jaar eerder. In de farmaceutische industrie was de waarde van de orderontvangsten bijna gelijk aan die van een jaar eerder.

Het vierde kwartaal stond voor de chemische industrie in het teken van sterke terugval. De waarde van de orderontvangsten nam af met ruim 4,5 procent. Over heel 2011 nam de vraag naar nieuwe producten van de chemische industrie toe met ruim 10 procent. De farmaceutische industrie had in het vierde kwartaal een daling van bijna 2 procent, over heel 2011 is een toename van ruim 8 procent te zien.

Stijging afzetprijs

De fabrikanten van de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie rekenden in december 2011 bijna 11 procent meer voor haar producten dan in december vorig jaar. De stijging komt voor een belangrijk deel voor rekening van de aardolie-industrie. Als gevolg van de hogere olieprijs waren de producentenprijzen in deze subbranche met 17 procent gestegen. Ook in de drie overige subbranches stegen de afzetprijzen in december 2011. In de gehele branche stegen de afzetprijzen in het vierde kwartaal met 14 procent. Over heel 2011 waren producten van de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie 18 procent duurder dan in 2010.

Dalende productie

De productie daalde in december 2011 met ruim 1 procent. In het eerste kwartaal van 2011 werd er nog volop geproduceerd in de branche, de daarop volgende kwartalen laten respectievelijk een flinke daling, licht herstel, gevolgd met een flinke daling zien. Het vierde kwartaal wordt afgesloten met een daling van 4 procent ten opzichte van de zelfde periode van het jaar ervoor. De productie over het jaar 2011 was gelijk aan die van het jaar ervoor.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)