Realisaties overige industrie: textiel-, kleding- en lederindustrie

In november 2011 heeft de textiel-, kleding- en lederindustrie meer omgezet dan in de overeenkomstige maand van 2010. Het omzetvolume per gemiddelde werkdag was kleiner, het productievolume bleef vrijwel gelijk. De branche verkocht haar producten tegen een hogere prijs. In de onderliggende branche textielindustrie waren de orderontvangsten hoger, terwijl in de kledingindustrie de vraag juist afnam ten opzichte van november 2010.

Omzet, productie en afzetprijs (november 2011)

Omzet, productie en afzetprijs (november 2011)

Meer omzet, minder verkopen

De textiel-, kleding- en lederindustrie heeft in november ruim 3 procent meer omgezet dan in november 2010. De ontwikkelingen in binnen- en buitenland waren tegengesteld. Zo was er op de exportmarkt een groei van 10 procent, terwijl op de nationale markt het bedrag aan verkopen 10 procent onder het niveau van een jaar eerder bleef. In november beïnvloedde een hogere afzetprijs de omzet positief. Per gemiddelde werkdag was het verkoopvolume bijna 1,5 procent kleiner.

In november 2011 was in de onderliggende branche textielindustrie de omzettoename het sterkst, gevolgd door de lederindustrie. De kledingindustrie had als enige subbranche een lagere omzet in vergelijking met november vorig jaar.

Tegengesteld beeld orderontvangsten

In november 2011 heeft de subbranche textielindustrie 11 procent meer aan orders ontvangen dan in dezelfde maand een jaar eerder. Deze groei kwam door een gunstige ontwikkeling in zowel het binnen- als in het buitenland. Over de grens waren de orderontvangsten ruim een tiende hoger, terwijl de ontvangen orders in eigen land met 13 procent toenamen. In de kledingindustrie liepen de ontwikkelingen op de binnen- en buitenlandse markt verder uiteen. In deze subbranche was de totale waarde aan ontvangen orders 14 procent lager dan in november 2010. De waarde van de binnenlandse orders nam met 16 procent af, de orderontvangsten op de exportmarkt daalden ruim 8 procent in waarde.

Afzetprijs omhoog

In november 2011 werden de producten van de textiel-, kleding- en lederindustrie 4,5 procent duurder vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Hierbij steeg de afzetprijs op de exportmarkt iets harder dan op de nationale markt.

Van de subbranches voerde de lederindustrie, met ruim 6 procent, de sterkste prijsstijging door. De producten van de textiel- en de kledingindustrie werden respectievelijk bijna 5 en bijna 3 procent duurder ten opzichte van november 2010.

Productie onveranderd

De branche produceerde in november 2011 per gemiddelde werkdag vrijwel evenveel als in november het jaar ervoor.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Dit hoofdstuk behandelt iedere maand een van de vier onderstaande branches. In februari (verslagmaand december 2011) worden de realisaties in de papier- en grafische industrie uitgelegd.

Branche                                                 Verslagmaand

Papier- en grafische industrie               december 2011, april 2012, augustus 2012

Meubelindustrie                                      januari 2012, mei 2012, september 2012

Hout- en bouwmaterialenindustrie         februari 2012, juni 2012, oktober 2012

Textiel-, kleding- en lederindustrie         maart 2012, juli 2012, november 2012