Oordeel en verwachtingen: metaal-, elektrotechnische- en transportmiddelen industrie

Uit de Conjunctuurtest van december 2011 blijkt dat pessimisme overheerst in de metaal-, elektrotechnische- en transportmiddelenindustrie. De ondernemers zijn ontevreden over de werkvoorraad en voor de komende maanden voorzien zij een daling van de productie. Verder staat de werkgelegenheid onder druk.

Somber over werkvoorraad

De ondernemers hebben in december meer orders op de plank liggen dan een maand eerder. De index van de orderpositie kwam uit op 102,0 (sept 2011=100) tegen 100,9 in november. Ondanks de toename van de werkvoorraad verslechterde het oordeel van de ondernemers daarover. Per saldo is 13 procent van mening dat er gezien de tijd van het jaar te weinig orders in portefeuille zijn.

Orderpositie, oordeel 1) en index 2 )

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Lagere productie en minder personeel

Voor de komende maanden verwachten de ondernemers per saldo een lager productieniveau. Door bijna 15 procent van de ondernemers wordt een productietoename verwacht. Bij 64 procent zal er naar verwachting niet of nauwelijks iets veranderen in het productieniveau en bij ruim 21 procent gaat men uit van een daling. De werkgelegenheid staat onder druk volgens de ondernemers. Per saldo verwacht één op de acht ondernemers dat zij in de komende drie maanden personeel zullen afstoten.

Verwachting voor december 2011 tot en met februari 2012

Verwachting voor december 2011 tot en met februari 2012