Realisaties: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie

De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie heeft in oktober 2011 meer omgezet dan in de dezelfde maand van het jaar ervoor. Per gemiddelde werkdag nam het verkoopvolume echter af en was ook het productievolume kleiner. De prijzen stegen nog steeds, maar minder hard dan in de voorgaande maanden. In de chemische industrie namen de orderontvangsten licht toe en ook in de farmaceutische industrie vertegenwoordigde de orderportefeuille een hogere waarde.

Omzet, productie en afzetprijs (oktober 2011)

Omzet, productie en afzetprijs (oktober 2011)

Omzet hoger door prijseffect

In oktober 2011 heeft de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie 11 procent meer omgezet dan in oktober vorig jaar. De zaken gingen op de buitenlandse markt relatief minder goed dan op de binnenlandse: het bedrag aan verkopen nam daar namelijk met ruim 6 procent toe, terwijl in eigen land ruim 19 procent meer werd omgezet. De omzettoename was volledig toe te schrijven aan een hogere afzetprijs. Per gemiddelde werkdag nam het aantal verkochte producten af met bijna 4,5 procent ten opzichte van oktober 2010.

Bij de onderliggende branches sprong vooral de omzetgroei van 24 procent in de aardolie-industrie er positief uit. In de chemische en de farmaceutische industrie lagen de bedragen aan verkopen respectievelijk bijna 2,5 procent en 12 procent boven de niveaus van een jaar eerder. De rubber- en kunststofproductenindustrie had, met ruim 2,5 procent, als enige een afname van de omzet.

Hogere waarden orderontvangsten

In de chemische industrie was in oktober de waarde van de ontvangen orders 0,5 procent hoger dan die van een jaar eerder. In eigen land werd 2,5 procent minder aan orders ontvangen en in het buitenland bijna 2 procent meer. In de farmaceutische industrie namen de waarden van de ontvangen orders met bijna 8 procent toe. Ook hier waren de ontwikkelingen voor binnen- en buitenland tegengesteld: in Nederland lagen de orderontvangsten 3,5 procent lager dan in oktober vorig jaar, terwijl over de grens de ontvangsten ruim 9 procent in waarde stegen.

Afzetprijs stijgt

De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie rekende in oktober haar producten 16 procent duurder af dan in oktober een jaar eerder. De prijsstijging werd grotendeels veroorzaakt door de ontwikkelingen in de onderliggende branches aardolie- en chemische industrie. Daar lagen de afzetprijzen respectievelijk 24 en 13 procent hoger. In de farmaceutische en de rubber- en kunststofproductenindustrie waren de prijsstijgingen met circa 5 procent beduidend minder sterk.

Minder productie

In oktober 2011 nam het volume van de gemiddelde dagproductie met ruim 4 procent af ten opzichte van oktober vorig jaar.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)