Realisaties: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie

De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie heeft in september 2011 fors meer omgezet dan in de vergelijkbare maand van het jaar ervoor. Per gemiddelde werkdag was het verkoopvolume groter en het productievolume nagenoeg even groot. De producten werden tegen een flink hogere prijs verkocht. De chemische industrie haalde in september een hogere waarde aan orderontvangsten binnen, terwijl in de farmaceutische industrie voor de vierde maand op rij de orderontvangsten waren gedaald ten opzichte van een jaar eerder.

Omzet, productie en afzetprijs (september 2011)

Omzet, productie en afzetprijs (september 2011)

Omzet fors hoger

De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie heeft in september 2011 24 procent meer omgezet in vergelijking met september vorig jaar. Het bedrag aan verkopen ontwikkelde zich in het buitenland iets sterker dan in het binnenland. In september werd de omzettoename bijna geheel veroorzaakt door een flink hogere afzetprijs. In zowel het binnen- als het buitenland had ook een groter verkoopvolume een positief effect op de omzet.

In september lag de omzet van de subbranche aardolie-industrie bijna de helft boven het niveau van september 2010. In de chemische industrie nam het bedrag aan verkopen met 11 procent toe. De farmaceutische en de rubber- en kunststofproductenindustrie hebben in september respectievelijk bijna 6 en bijna 1,5 procent meer omgezet dan een jaar eerder.

In het derde kwartaal van 2011 heeft de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie 21 procent meer omgezet dan in hetzelfde kwartaal van 2010.

Tegengesteld beeld orderontvangsten

In de chemische en de farmaceutische industrie lagen de waarden van de ontvangen orders respectievelijk 7 procent boven en bijna 3,5 procent onder het niveau van een jaar eerder. Bij de chemische industrie sprong vooral de ontwikkeling in het binnenland er uit: hier werd voor ruim 11 procent meer aan orders ontvangen. Over de grens haalde deze subbranche ruim 5 procent hogere orderontvangsten binnen. In de farmaceutische industrie ontwikkelden, met respectievelijk bijna 9 en ruim 2,5 procent, de orderontvangsten zich zowel in het binnen- als in het buitenland negatief.

De chemische industrie haalde in het derde kwartaal 12 procent meer aan orders op. De farmaceutische industrie had juist 12 procent lagere orderontvangsten in vergelijking met het derde kwartaal het jaar ervoor.

Afzetprijs stijgt flink

Vanaf januari vorig jaar waren er in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie elke maand prijsstijgingen met dubbele cijfers. Ook in september 2011 was dit het geval: de producten van de branche werden 19 procent duurder in vergelijking met september 2010. Op de exportmarkt steeg de afzetprijs iets harder dan op de nationale markt.

In september werden in de onderliggende branches aardolie- en chemische industrie de producten respectievelijk ruim 30 en 15 procent duurder afgerekend ten opzichte van een jaar eerder. In de farmaceutische en de rubber- en kunststofproductenindustrie waren de prijsstijging beduidend minder sterk.

De branche verhoogde haar prijzen in het derde kwartaal van 2011 met 19 procent.

Productievolume vrijwel even groot

De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie produceerde in september 2011 per gemiddelde werkdag nagenoeg evenveel als in de overeenkomstige maand van 2010.

In het derde kwartaal produceerde de branche ruim 0,5 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)