Realisaties: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie

De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie heeft in augustus 2011 beduidend meer omgezet dan een jaar eerder. De prijsstijgingen lagen echter in dezelfde orde van grootte. Per gemiddelde werkdag is de productie licht gestegen. In de chemische en de farmaceutische industrie waren de waarden van de orderontvangsten hoger.

Omzet, productie en afzetprijs (augustus 2011)

Omzet, productie en afzetprijs (augustus 2011)

Meer omzet

In de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie is de omzet in augustus 2011 met 21 procent gestegen in vergelijking met een jaar eerder. In het binnenland nam de omzet met ruim een kwart toe; op de exportmarkt was de toename wat minder sterk.

De aardolie-industrie zag de omzet met circa 30 procent toenemen; in de andere subbranches was dat ongeveer de helft daarvan. In de aardolie- en chemische industrie waren de gestegen afzetprijzen de belangrijkste oorzaak van de groei. In de farmaceutische en de rubber- en kunststofproductenindustrie speelde ook een grotere afzet een rol. In alle subbranches werd de omzetgroei positief beïnvloed door een gunstiger werkdagpatroon.

Waarden orderontvangsten hoger

In augustus nam de waarde van de ontvangen orders in de chemische industrie met 13 procent toe ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. In de farmaceutische industrie was dat iets minder. In beide subbranches nam de binnenlandse vraag sterker toe dan de buitenlandse.

Afzetprijzen hoger

Ondernemers in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie hebben hun prijzen in de afgelopen twaalf maanden met 18 procent verhoogd. Net als in de afgelopen twintig maanden is de aardolie-industrie ook deze maand de subbranche met de sterkste prijsstijgingen. Daar zijn de eindproducten in een jaar tijd ruim een kwart duurder geworden. Chemische producten stegen 16 procent in prijs. De farmaceutische en de rubber- en kunststofproductenindustrie verhoogden hun afzetprijzen minder sterk.

Productie iets groter

In de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie is meer geproduceerd dan in augustus vorig jaar. Het geproduceerde volume per gemiddelde werkdag was bijna 1,5 procent groter. In de chemische industrie was echter voor de vijfde maand op rij sprake van een krimpende productie.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)