Realisaties: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie

De omzet van de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie was in juli 2011 hoger dan een jaar eerder. Ook waren er meer verkochte en geproduceerde eenheden per gemiddelde werkdag. Afnemers betaalden meer voor de producten van de branche. Zowel de chemische als de farmaceutische industrie haalden hogere orderontvangsten binnen dan in juli 2010.

Omzet, productie en afzetprijs (juli 2011)

Omzet, productie en afzetprijs (juli 2011)

Hogere omzet en meer verkopen

De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie heeft in juli 2011 een vijfde meer omgezet dan in dezelfde maand van 2010. In eigen land nam het bedrag aan verkopen sterker toe dan over de grens. Juli telde een werkdag minder dan een jaar eerder. Dit had een negatief effect op de omzet, terwijl de hogere afzetprijs juist een positieve invloed had. Per gemiddelde werkdag waren er meer verkopen dan in juli 2010.

Van de onderliggende branches had de aardolie-industrie de sterkste omzettoename. In deze subbranche was het bedrag aan verkopen circa 30 procent hoger dan in juli een jaar eerder. De chemische industrie volgde met een groei van 15 procent. In de farmaceutische en de rubber- en kunststofproductenindustrie lagen de omzettoenames rond de 7 procent.

Hogere waarden aan ontvangen orders

De chemische industrie ontving in juli voor 16 procent meer aan orders dan een jaar geleden. De orderontvangsten op de nationale markt waren ruim een kwart hoger en die op de exportmarkt 11 procent.

De binnen- en buitenlandse bestellingen voor de farmaceutische industrie namen met respectievelijk 12 en circa 4 procent in waarde toe. In totaal haalde deze onderliggende branche voor ongeveer 5 procent meer aan orders binnen in vergelijking met juli 2010.

Duurdere producten

De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie deed haar producten in juli 19 procent duurder van de hand ten opzichte van een jaar eerder. Binnen de landsgrenzen steeg de afzetprijs harder dan erbuiten.

Met bijna 30 procent stegen in juli de olieproducten het sterkst in prijs, gevolgd door de chemische producten die 15 procent duurder werden. De subbranches farmaceutische en rubber- en kunststofproductenindustrie voerden prijsstijgingen door van respectievelijk ruim 4 en circa 5 procent vergeleken met juli vorig jaar.

Productie iets groter

Na drie maanden met productiedalingen heeft de branche in juli 2011 per gemiddelde werkdag 0,5 procent meer geproduceerd dan in dezelfde maand van 2010.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)