Realisaties: basismetaal- en metaalproductenindustrie

De basismetaal- en metaalproductenindustrie heeft in juni 2011 meer omgezet dan een jaar eerder. Per gemiddelde werkdag waren ook het verkoop- en productievolume groter. De branche ontving in juni een hogere waarde aan orders. Producten werden tegen een hogere prijs verkocht dan in dezelfde maand vorig jaar.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (juni 2011)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (juni 2011)

Meer omzet

De omzet van de basismetaal- en metaalproductenindustrie was in juni 2011 circa 9 procent hoger dan in juni 2010. De toename kwam vrijwel geheel op conto van een sterke ontwikkeling op de exportmarkt. Daar werd 18 procent meer omgezet. Op de nationale markt was het bedrag aan verkopen vrijwel gelijk aan dat van een jaar eerder. Juni telde in 2011 twee werkdagen minder. Dit had een negatief effect op de omzet, terwijl de hogere afzetprijs juist een positieve invloed had. Per gemiddelde werkdag verkocht de branche 17 procent meer producten dan in juni 2010.

Van de onderliggende branches deed de basismetaalindustrie de beste zaken. Deze zette 18 procent meer om in vergelijking met een jaar eerder. In de metaalproductenindustrie was het bedrag aan verkopen ruim 4 procent hoger. Opvallend is dat in beide subbranches de buitenlandse omzet stevig toenam, terwijl de binnenlandse vrijwel gelijk bleef.

De basismetaal- en metaalproductenindustrie sloot het tweede kwartaal van 2011 af met ruim een vijfde meer omzet in vergelijking met hetzelfde kwartaal van 2010. In de basismetaalindustrie was het bedrag aan verkopen bijna een derde hoger en in de metaalproductenindustrie 15 procent.

Hogere orderontvangsten

In juni heeft de basismetaal- en metaalproductenindustrie voor bijna 4,5 procent meer aan orders ontvangen dan een jaar eerder. De extra bestellingen kwamen volledig uit het buitenland. Daar namen de orderontvangsten met 14 procent in waarde toe. In eigen land was de waarde van de ontvangen orders circa 7 procent lager dan het bedrag in juni 2010.

De orderontvangsten waren in het tweede kwartaal 14 procent hoger. Hierbij steeg in de subbranche basismetaalindustrie de waarde van de ontvangen bestellingen aanzienlijk sterker dan in de metaalproductenindustrie.

Duurdere producten

De basismetaal- en metaalproductenindustrie deed haar producten in juni 2011 bijna 3 procent duurder van de hand dan in juni vorig jaar. Binnen de landsgrenzen steeg de afzetprijs harder dan erbuiten.

In de basismetaalindustrie lag de afzetprijs bijna 3,5 procent hoger ten opzichte van een jaar eerder. De producten van deze onderliggende branche werden in eigen land ruim 7 procent duurder en over de grens ruim 2 procent. In de metaalproductenindustrie lagen de ontwikkelingen in binnen- en buitenland dichter bij elkaar. De subbranche voerde een prijsstijging door van ruim 2,5 procent.

In het tweede kwartaal werden de producten van de branche circa 4 procent duurder in vergelijking met dezelfde periode van 2010.

Groter productievolume

Het productievolume per gemiddelde werkdag was in juni 2,5 procent groter dan een jaar eerder.

Met dit cijfer sloot de basismetaal- en metaalproductenindustrie het tweede kwartaal af met een productiegroei van ruim 5 procent. De toename was iets minder sterk dan in het eerste kwartaal van 2011.

Volume bruto toegevoegde waarde fors groter

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de basismetaal- en metaalproductenindustrie was in het eerste kwartaal 12 procent groter dan in het vergelijkbare kwartaal het jaar ervoor. Het was het vierde opeenvolgende kwartaal waarin de branche haar toename met dubbele cijfers schreef.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)