Realisaties: elektrotechnische en machine-industrie

In mei 2011 heeft de elektrotechnische en machine-industrie meer omgezet dan in mei 2010. Per gemiddelde werkdag waren ook het omzetvolume en het productievolume groter. De waarde van de ontvangen orders was eveneens hoger dan een jaar geleden. De afzetprijzen zijn in een jaar tijd licht gestegen.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (mei 2011)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (mei 2011)

Meer omgezet

De elektrotechnische en machine-industrie heeft in mei 2011 bijna 40 procent meer omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. De omzet is positief beïnvloed door een ander werk- en feestdagenpatroon dan in voorafgaand jaar en door de licht gestegen afzetprijzen.

Op de exportmarkt was de volledige omzetgroei van ruim 45 procent te danken aan de ontwikkelingen in de machine-industrie. In deze subbranche nam de omzet uit het buitenland met 70 procent toe, terwijl die bij de elektronische en elektrische apparatenindustrie met 2 procent afnam. Op de Nederlandse markt steeg de omzet van de elektrotechnische en machine-industrie met circa 17 procent.

Orderontvangsten hoger

De waarde van de orderontvangsten nam in mei 2011 met bijna 30 procent toe ten opzichte van een jaar eerder. In de machine-industrie was de waardestijging van de orderontvangsten 40 procent. Dit is vooral dankzij de grotere vraag uit het buitenland. De elektronische en elektrische apparatenindustrie ontving voor 15 procent meer aan bestellingen.

Kleine prijsstijgingen

In mei 2011 moest er 1,5 procent meer voor de producten van de elektrotechnische en machine-industrie worden betaald dan een jaar eerder. Ondernemers in de machine-industrie verhoogden hun prijzen minder dan hun collega’s in de elektronische en elektrische apparatenindustrie.

Meer geproduceerd

De productie van de elektrotechnische en machine-industrie lag in mei op een hoger niveau dan in mei 2010. Per gemiddelde werkdag was het productievolume 12 procent groter.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)